EU se dohodla na bankovním dozoru, ECB bude dohlížet na 150 bank

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Šéfové Evropského parlamentu (EP) a Evropské centrální banky (ECB) překonali své rozpory ohledně nového finančního dohledu a v noci na středu dospěli ke kompromisu. Vydláždili tak cestu pro nová pravidla, aby ECB už příští rok mohla převzít dohled nad 150 největšími bankami eurozóny.

Návrh by měl dnes schválit parlament. „Bylo dosaženo dohody mezi parlamentem a ECB,“ uvedlo tiskové oddělení ECB s tím, že dohoda by měla umožnit dnešní hlasování v parlamentu, které bude prvním krokem na cestě k jednotnému dohledovému mechanismu (SSM).

Parlament odkládal hlasování o návrhu a jeho šéf Martin Schultz od ECB požadoval poskytování detailních záznamů z jednání dohledové komise. To šéf ECB Mario Draghi odmítal s argumentem, že by to ohrozilo její nezávislost.

Nakonec se šéfové dvou unijních institucí během nočního telefonického vyjednávání dohodli na kompromisu. Draghi nejdříve nabízel jen sumarizovaný průběh schůzek, nakonec ale přistoupil, že vybraným poslancům EP vázaných mlčenlivostí poskytne velmi detailní záznamy z interních jednání.

Nový dohledový úřad vznikne v rámci ECB, měl by být od měnových záležitostí centrální banky oddělen. Šéfa dohledového organu budou schvalovat členské státy a EP. Budou také mít právo ho z postu odvolat. Podle nové dohody bude muset rada ECB informovat šéfa EP a šéfa relevantní parlamentní komise v případě, že bude chtít odmítnout rozhodnutí nově vzniklého dohledového úřadu.