Evropská centrální banka zvýšila nákupy dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Na nákup dluhopisů v minulém týdnu vynaložila Evropská centrální banka (ECB) 1,1 miliardy eur (28,4 miliardy korun), o týden dříve to bylo 462 milionů eur. Objem nákupů je však stále hluboko pod úrovněmi z loňského srpna a září, kdy začala eskalovat dluhová krize v eurozóně.

ECB se nákupem dluhopisů snaží zabránit šíření dluhové krize. Předloni začala s nákupy řeckých dluhopisů a loni po delší přestávce obnovila nákupy na počátku srpna, kdy se zaměřila na italské a španělské obligace. Cílem nákupu je snížit náklady zemí na úvěry, výnosy italských dluhopisů však navzdory snahám zůstávají vysoké, činí 7,1 procenta. Od května 2010, kdy ECB program zahájila, na trhu nakoupila dluhopisy za 213 miliard eur.

Banka se za podpory Německa nadále brání tlaku ze strany Francie, Itálie i dalších zemí, aby uklidnila dluhopisové trhy rozsáhlejšími intervencemi. K větší aktivitě ECB při boji s dluhovou krizí vyzývají také například Spojené státy, Británie a Rusko.

Tento týden se uskuteční aukce státních dluhopisů Španělska a Itálie. Ta naznačí, zda se Evropské unii již podařilo zklidnit trhy a obnovit důvěru investorů. Může však rovněž způsobit zvýšení nákupů obligací ze strany ECB. Banka ze zákona nesmí kupovat dluhopisy přímo od státu, ale musí je kupovat na trhu, od bank a dalších investorů.

Mnoho ekonomů považuje ECB za jedinou instituci, která má palebnou sílu na uklidnění dluhopisových trhů v případě, že by se dluhová krize zhoršila. Prezident ECB Mario Draghi a další přední politici však i nadále odmítají výzvy k navýšení nákupů obligací. Kritici nákupů tvrdí, že se tím banka nebezpečně přibližuje tomu, co by pro ni mělo zůstat tabu - financování vlád eurozóny, napsala agentura Reuters.