Evropské banky si u ECB přes noc uložily rekordní částky

ECB

ECB

Evropské banky si v noci na dnešek u Evropské centrální banky (ECB) uložily rekordní množství hotovosti. Ukazuje to, že banky mají na konci obchodního dne přebytek peněz, které nechtějí investovat na trhu a raději je půjčí centrální bance. Úrok je přitom nyní nejnižší v letočním roce, dosahuje jen 0,25 procenta.

Včera večer banky na ECB převedly 411,81 miliardy eur. Poslední den před vánočními svátky uložily je 346,99 miliardy eur. Dosavadní rekord z června 2010 činil 384,3 miliardy eur. Dlouhodobé průměry od vzniku měnové unie se pohybují podle deníku Wall Street Journal (WSJ) jen okolo několika set milionů eur.

Podle WSJ to potvrzuje stoupající nedůvěru na bankovním trhu. Banky totiž zaději přebytečné prostředky na konci dne uloží u ECB, než aby je půjčily konkurenčním ústavům, které mohou mít naopak aktuální nedostatek hotovosti.

Vysoké přebytky také ukazují, že na finančním trhu eurozóny je celkově příliš mnoho nevyužitých peněž. ECB totiž minulý týden na tři roky půjčila 523 evropským bankám téměř půl bilionu eur, aby tak zmírnila obavy, že neochota bank půjčovat si navzájem způsobí kritický nedostatek peněz na trhu.

Indikátor ECB, který ukazuje, kolik hotovosti potřebují na zajištění běžného každodenního provozu, ukazoval dnes hodnotu -493 miliard eur. Tyto peníze tedy mají banky v eurozóně navíc.

V noci na dnešek klesl i zájem o půjčky od ECB. Zatímco ve čtvrtek večer si banky půjčily 6,34 miliardy eur, v pondělí to bylo je 6,13 miliardy.