Exekutoři: Jeden dlužník má v průměru na krku šest exekucí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

V Česku dramaticky roste počet lidí, kteří čelí více exekucím. Zatímco ještě před dvěma lety připadalo na jednoho dlužníka v průměru 3,3 exekuce, dnes je jich téměř šest, ukazují čerstvá data Exekutorské komory ČR. Počet lidí, kteří mají čtyři a více exekucí, narostl za poslední dva roky o čtvrtinu na 377 tisíc. Množství dlužníků s deseti a více exekucemi se dokonce zdvojnásobilo na současných 120 tisíc a přibývají jim další - až 50 procent nově nařízených exekucí je uvaleno právě na ně.

Za růstem opakovaných exekucí vidí komora hlavně jejich nadužívání. Pro věřitele jsou totiž soudní exekuce zadarmo, a to i když jsou bezvýsledné. Vymoct ze skupiny lidí, kteří vytloukají jednu půjčku další, je přitom podle exekutorů v rozumném výhledu téměř nemožné. Věřitelé se je pouze snaží držet co nejdéle v šachu.

vývoj počtu občanů se 4 a více exekucemivývoj počtu občanů se 4 a více exekucemi | Exekutorska komora

Podle komory to citelně zhoršuje i ekonomickou situaci samotných exekutorů, kteří jsou placeni podle vymožené částky. „Nedostávají za svou práci zaplaceno, což může znamenat omezení jejich služeb. Bez adekvátního řešení se tak můžeme vrátit do situace před rokem 2001, kdy se vymahatelnost pohledávek pohybovala kolem tří procent,“ popsala Fučíková s tím, že exekutoři nedostávají zaplaceno minimálně za 60 procent případů.

Komora proto navrhuje například zavedení povinného poplatku pro věřitele za podání exekuce. „Dalším řešením by byla možnost, aby exekuci mohl zastavit samotný exekutor, když vidí, že nic nepřináší. Dnes je omezen stanoviskem věřitele, což řízení prodlužuje,“ popsal viceprezident komory Vladimír Plášil.

Za několikanásobné zadlužovaní může podle něj malá finanční gramotnost mezi lidmi nebo třeba jednoduché poskytování půjček nebankovními společnostmi. S tím souhlasí i ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Celkový počet exekuovaných osob klesáCelkový počet exekuovaných osob klesá | Exekutorska komora

„Do situace se promítá neregulovaný trh s nebankovními půjčkami. Neseriózní nebankovní společnosti nedodržují pravidla zákona o spotřebitelském úvěru. Když se navíc jedná o půjčku pod pět tisíc korun, nemusí ani posuzovat schopnost klienta ji splácet,“ vysvětlil Šmejkal.

Exekuce pak dopadá na lidi, kteří by v první řadě další úvěr ani neměli získat. Změnu by podle něj mohl přinést nový zákon o úvěru z pera ministerstva financí, který navrhuje tvrdší podmínky pro poskytování úvěrů.

Zatímco dlužníků s mnoha exekucemi výrazně přibývá, celkový počet Čechů, na které je uvalena exekuce, naopak klesá. Za poslední dva roky se počet exekuovaných fyzických osob snížil o 27 procent, a to z jednoho milionu na 731 tisíc.

V loňském roce vzrostl počet exekucí