Exekutoři nejspíš přestanou zabavovat domácí mazlíčky

ilustrační foto

ilustrační foto

Nezbedná kočka, psí šampion, zlatá rybka, klábosící papoušek... Můžete je milovat až za hrob a být ochotni zaplatit za ně i statisíce. A taky vám je může mávnutím proutku zabavit exekutor. V očích zákona jsou věc jako každá jiná. Změní se to? Na co vlastně exekutor sáhnout nesmí?

Jakmile člověk zaslechne slovo exekutor, obvykle se mu rozsvítí varovné červené světýlko, nastraží uši a čeká příběh plný bezpráví na nebohém dlužníkovi. A obvykle ho také slyší. Ovšem ne dnes na serveru Peníze.cz. Exekutorská komora totiž v posledních týdnech a měsících udělala několik záslužných kroků – a když už pravidelně upozorňujeme na exekutorské přešlapy, je fér vyzdvihnout i to, co se exekutorům povedlo.

Začalo to poměrně nevesele. Česká televize přinesla reportáž o zadlužené ženě, které turnovský exekutor Jan Jindra zabavil dva psy. De iure bylo všecko v nejlepším pořádku. Zákon totiž domácí zvířata chápe jako věc. A každá věc se přece dá zpeněžit ve prospěch věřitele tak, aby získal alespoň část svých peněz zpátky – což je ostatně exekutorův úkol číslo jedna.

Za měsíc však byli psi zpět u své paničky. Sama Exekutorská komora následně vystoupila s kritikou současné právní úpravy. Společně s Ligou na ochranu zvířat vyzvala zákonodárce, aby možnosti zabavovat zvířata udělali přítrž. Svůj návrh předložili zástupci exekutorů a ochránců zvířat Ústavněprávnímu výboru Poslanecké sněmovny už na konci května.

„Společný návrh Exekutorské komory a Ligy na ochranu zvířat vznikl v rámci dlouhodobé intenzivní legislativní činnosti, byť jsme jej zveřejnili v reakci na konkrétní případ zabavení dvou psů na východě Čech,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Poslanci exekutory a ochránce zvířat vyslyšeli – schválili jejich návrh v rámci novely občanského soudního řadu. Senát vrátit novelu občanského soudního řádu pozměňovacími návrhy zpět do Sněmovny, se stopkou pro zbavování mazlíčků však senátoři potíže neměli. Je tedy pravděpodobné, že tato změna parlamentem nakonec projde.

Domácí mazlíčci by tak v budoucnu mohla rozšířit seznam věcí, na které vám exekutor za žádných okolností sáhnout nesmí.