Fed má poslední možnost před volbami zahýbat sazbami, zřejmě ji ale nevyužije

Šéfka FED Janet Yellenová

Šéfka FED Janet Yellenová Zdroj: CTK

Šéfka FEDu Janet Yellenová
Janet Yellenova FED
Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová na obrazovce newyorské burzy
Janet Yellenová
Janet Yellenová, kandidátka na ředitelku americké centrální banky Fed
8
Fotogalerie

Nepsané pravidlo zámořských centrálních bankéřů praví, že bezprostředně před volbami se základní úroková sazba v ekonomice nemění, burziáni však nevylučují překvapení.

Na vyšší sazby už od tohoto týdne sází takřka pětina trhu. Podle ekonomů by ale takový krok amerického Fedu otřásl světovými burzami.

Rozhodnutím o výši úroků dnes skončí pravidelné dvoudenní zasedání zámořské centrální banky. „Guvernérka Yellenová si na zvýšení sazeb jen pár dní před volbami jednoduše netroufne,“ soudí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. „Fed nebude mít zájem zvyšovat pohyby na trzích nečekaným zvýšením sazeb,“ uvádí i hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Fed naposledy utahoval politiku loni v prosinci, klíčová sazba tehdy vzrostla do pásma 0,25 až 0,5 procenta. Trhy přesto vyšší sazby připouštějí.

„Pravděpodobnost, že úroky vzrostou už dnes, je aktuálně kolem šestnácti procent,“ říká analytik BH Securities Martin Vlček s odkazem na hodnoty cenných papírů odrážejících očekávání burzy. Menšina spekulantů se opírá o solidní kondici ekonomiky, pro odklad růstu sazeb tak prý není důvod.

„Poslední ekonomická data ze světa i USA jsou spíše příznivá,“ připomíná hlavní ekonom Deloitte David Marek. Většina trhu sází na utažení měnové politiky až na předvánoční schůzi Fedu v polovině prosince. „Dřívější růst sazeb by trhy dost zamával,“ připomíná Horská. Do konce letošního roku by se tak měl klíčový zámořský úrok dotýkat 0,75 procenta.