Rekordně levné hypotéky nenabízejí pouze banky v Česku, v okolních zemích vyjdou ještě laciněji

Klíčový projekt Ekospolu v Praze-Hostivaři.

Klíčový projekt Ekospolu v Praze-Hostivaři. Zdroj: Ekospol

Hypoteční sazby v Česku v září klesly na minimum 1,82 procenta, v řadě okolních zemí jsou ale na podobné či ještě nižší úrovni. České domácnosti však často za hypotéku zaplatí méně, protože jsou ušetřeni dalších nákladů. Vyplývá to z analýzy společnosti Chytrý Honza.

Na Slovensku začínají hypoteční sazby u hypotéky s fixací pět let podle srovnávače Trend.sk na 1,19 procenta. V Polsku je index podobný českému Hypoindexu na 1,5 procenta. V Německu jsou podle finančního poradenství FMH ve Frankfurtu u hypotečních úvěrů s dobou splatnosti deset let v průměru 1,07 procenta. Sazby nad dvacet let jsou v průměru 1,74 procenta. Německá Deutsche Bank nabízí hypoteční úrokovou sazbu 0,89 procenta.

Švýcarská Credit Suisse poskytuje úrokovou sazbu 1,03 procenta s dvouletou a 1,06 procenta s pětiletou fixací. Ve Velké Británii je možné získat v případě 60procentní hypotéky úrokovou sazbu 1,24 procenta.

"Státy pod vlivem Evropské centrální banky jsou vyrovnané v rámci maximálně několika procentních bodů, zatímco v podstatě hned za hranicemi EU jdou úrokové sazby strmě nahoru. Například turecká hypoteční úroková míra činí aktuálně 11,5 procenta," řekl ředitel Chytrého Honzy Jiří Paták.

O trendu nízkých úrokových sazeb se pro E15 rozpovídal ekonom Lukáš Kovanda:

Video placeholde
Analytik Roklen24 Lukáš Kovanda hovoří o snižování úrokových sazeb u hypoték. • Arsen Lazarevič/E15


Na příkladu amerického trhu je podle něj vidět, že po výkyvech se trh stabilizuje kolem tří procent za hypotéku fixovanou na pět let. "Podobný vývoj můžeme čekat v horizontu několika let i v Česku," odhadl.

ČR patří v evropském kontextu mezi trhy s nejnižšími náklady na hypotéku. "Vysoká konkurence bank na tuzemském trhu minimalizovala náklady jako poplatek za sjednání, vedení účtu nebo odhad nemovitosti, které jsou i na vyspělých trzích poměrně běžné," upozornil Paták. Navíc již neplatí, že povinnou výbavou k české hypotéce je životní pojištění nebo pojištění schopnosti splácet. Polská nebo rakouská domácnost tak při koupi nemovitosti ha hypotéku musí sáhnout hlouběji do kapsy, dodal.

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v září klesla na nové minimum 1,82 procenta, vyplývá z dnešních údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace.

"Tlaky na citelnější růst sazeb budou i nadále slabé. Ustanou však i tlaky na další pokles. Dno je tedy na dohled," komentoval čísla analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Růst sazeb hypoték, pokud nastane, bude podle něj velmi mírný a neměl by výrazněji omezit poptávku.