Finanční arbitr bude mít nižší plat. Klufa uvažuje o odchodu

František Klufa

František Klufa Zdroj: E15 Eduard Erben

Finančnímu arbitrovi Františku Klufovi se má od července snížit plat ze 129 tisíc na 60 až 80 tisíc korun hrubého měsíčně. Napsal to dnes server Euro.cz s tím, že Klufa kvůli tomu uvažuje, že odejde pracovat do soukromé sféry.

Od července se kancelář arbitra stala samostatnou organizační složkou státu, jejíž příjmy a výdaje budou součástí rozpočtové kapitoly resortu financí. Současně se rozšíří její pravomoci a nově bude rozhodovat kromě sporů vyplývajících z platebních služeb i ty vzniklé ze spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. Jenže ministerstvo financí plánuje podle serveru výrazně seškrtat platy čelných představitelů kanceláře, kteří pro arbitra pracují, a to včetně samotného Františka Klufy.

„Největší nejistota pro nás je, že nevíme, za jaké platy budeme od 1. července pracovat, tedy vlastně, za jaké už nyní pracujeme. Po změně bych se mohl se svým platem dostat i na méně než polovinu původní výše, což mě vede k úvahám, zda se nevrátit do komerční sféry,“ řekl Euru Klufa.

„Plat finančního arbitra se bude řídit zákoníkem práce a příslušným nařízením vlády. Jeho ohodnocení bude samozřejmě nižší než původní plat stanovený Poslaneckou sněmovnou. Nedomníváme se, že tato záležitost ohrozí fungování kanceláře finančního arbitra,“ řekl serveru bez dalších podrobností Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

Ministerstvo financí plánuje seškrtat platy i dalších čelných představitelů kanceláře, kteří pro arbitra pracují. Rozpočet Klufovy kanceláře, pro kterou v současnosti pracuje sedm lidí, činí ročně zhruba 11 milionů korun. Kvůli rozšíření pravomocí bude ministerstvo financí na provoz agendy finančního arbitra posílat ročně zhruba dvojnásobek, kancelář totiž bude muset nabrat nov