Finanční arbitr: Klient a banka uzavřeli platnou smlouvu o úvěru. Banka poplatky vracet nemusí

Poplatkyzpet.cz

Poplatkyzpet.cz Zdroj: Poplatkyzpet.cz

Podepsaná smlouva jednoduše platí. K tomuto striktnímu soudnímu výkladu sporů o vrácení poplatků za vedení úvěrových účtů se nyní přiklonila v jednom ze svých přezkumných rozhodnutí i Kancelář finančního arbitra.

Kancelář v minulém týdnu zamítla námitky proti svému nálezu, který vydala v červenci 2013 a kterým rovněž zamítla návrh, kterým se klient banky domáhal na České spořitelně vrácení bankovních poplatků za správu úvěru. Ve druhém stupni řízení měla Kancelář opětovně konstatovat, že klient a banka uzavřeli platně smlouvu o úvěru, kterou se Česká spořitelna zavázala poskytnout finanční prostředky. Klient se oproti tomu zavázal vrátit finanční prostředky spolu s úroky a uhradit ceny za služby poskytnuté institucí v souvislosti s poskytnutím úvěru, včetně ceny za správu a vedení úvěrového účtu.

Mimo jiné Kancelář také potvrdila, že z přezkumu přiměřenosti smluvních ujednání občanský zákoník vylučuje veškerá ujednání týkající se předmětu plnění a ceny plnění. Závěrem uvedla, že klient nebyl nucen čerpat úvěr od banky, od které požaduje nyní vrácení poplatků zpět, neboť tato banka nebyla v době, kdy si úvěr bral, jedinou bankou poskytující úvěr. Rozhodnutí finančního arbitra o zamítnutí námitek je konečné a oznámením účastníkům nabývá právní moci.

Vyhrávají banky

Před čtrnácti dny přijala Kancelář finančního arbitra přes čtyřicet čtyři tisíc žádostí iniciativy Poplatkyzpět.cz, která se na finančního arbitra obrátila s žádostí o zahájení řízení ve věci neoprávněně účtovaných uvěrových poplatků týkající se spotřebitelských úvěrů.

„Chceme pro naše klienty využít všech zákonných možností pro získání neoprávněně účtovaných úvěrových poplatků klientům ze strany bank. Finanční arbitr je jedním z nich,“ uvedl před dvěma týdny předseda představenstva BSP Lawyer Partners Daniel Paľko. Iniciativa tak zareagovala na své četné neúspěchy u pražských obvodních soudů, kde zatím v prvních přímých soudních sporech naprosto propadla. Soudy totiž upřednostnily ve svém rozhodnutí to, že klienti podepsali smlouvu, a ta jednoduše platí.