Firmám zdražují bankovní půjčky. Náklady podniků jsou na tříletém maximu

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: profimedia.cz

Českým firmám slábne přísun levných půjček. Úvěr pro svůj byznys získaly koncem února nejdráže za poslední tři roky, firemní dlužníci si půjčili v průměru za úrok bezmála 2,5 procenta ročně. Pro domácí finanční domy je totiž kvůli rostoucím sazbám České národní banky stále výhodnější uložit své volné peníze bez rizika u centrální banky. Aby je banky byly ochotny rozpůjčovat, musejí podniky zaplatit více než dříve. 

„Když jednáte s bankou o nových úvěrech, tak už je zdražení znát. Dříve jsme se dostali pod jedno procento ročně a teď už jsme na 1,5 procenta,“ konstatuje šéf strojírenské firmy Atas elektromotory Otto Daněk. Podle byznysmenů je úročení většiny firemních úvěrů v Česku automaticky navázané na pohyb mezibankovní sazby Pribor. „Zdražení půjček se tak při jejím pohybu projeví prakticky okamžitě,“ dodává šéf Asociace exportérů Jiří Grund.

Vyšších sazeb se dočkají zejména firmy, které si jdou do banky pro uvěr poprvé. „Úvěry se začínají poskytovat i některým firmám, které by na ně dříve dosáhly jen obtížně,“ připomíná hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Dávat peníze lacino je pro banky jednoduše zbytečné.

Trojí zvýšení základní sazby ČNB od loňského léta až na 0,75 procenta zafungovalo jako magnet na přebytečné peníze v domácích peněžních ústavech. Koncem února tak měly banky u ČNB rekordní sumu peněz v objemu kolem tří bilionů korun, tedy téměř čtyřikrát více než v loňském roce. Firmám žádajícím o úvěr začaly banky zároveň účtovat více, v případě větších úvěrů nad třicet milionů korun pak dokonce nejvíce za poslední čtyři roky.

„Pokud Česká národní banka zvyšuje svoji základní úrokovou sazbu, tedy obchodním bankám platí na úrocích stále více za to, když si u ní přebytečnou likviditu uloží, banky zvyšují úroky právě i v oblasti podnikových úvěrů, aby se jim rizikovější úvěrování podnikové sféry vyplatilo,“ vysvětluje hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda. „Pokud bychom se na trh firemních úvěrů podívali agregovaně, mírný nárůst sazeb v poslední době skutečně nastal,“ potvrzuje mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Průměrný roční úrok z firemních úvěrů (v procentech)E15