Fondy druhého pilíře se začínají spojovat. Predátorem je Česká pojišťovna

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Na poli důchodového pojištění se začínají hýbat ledy. Fondy druhého pilíře důchodového spoření začínají fúzovat. Minimálně některé z fondů má zastřešit Penzijní společnost České pojišťovny, která v rámci druhého pilíře spravuje takřka třetinu všech účastnických vkladů.

O spojení fondů jako první informovala své klienty penzijní společnost Raiffeisen. „V rámci spolupráce s Penzijní společností České pojišťovny mimo jiné dojde k převodu klientského kmene Raiffeisen penzijní společnosti do Penzijní společnosti České pojišťovny,“ píše v dopise Raiffeisen svým klientům druhého pilíře.

Spojení by mělo být dokončeno během dvou až tří měsíců. Raiffeisen ve druhém pilíři důchodového spoření ke konci loňského roku evidovala kolem 50 milionů korun. Zdroje z trhu spekulují, že se k obdobnému kroku chystají i další fondy druhého pilíře. Důvodem je nedostatek klientských vkladů, který neumožňuje efektivně realizovat investiční strategie fondů, stejně jako nejistota, co bude dál s reformou. Přiznává to i Raiffeisen penzijní společnost.

„Aktuální politická situace dalšímu rozvoji druhého pilíře není nakloněna. Pro Raiffeisen penzijní společnost jako nový subjekt na trhu je tato situace ještě nepříznivější a významně nám komplikuje možnosti dlouhodobé efektivní správy a zhodnocování Vašich finančních prostředků,“ uvádí penzijní společnost v dopise klientům.

„Mohu vyloučit, že bychom někdy vedli jakákoliv jednání s Penzijní společností České pojišťovny o sloučení či fúzi důchodových fondů KB Penzijní společnosti s fondy Penzijní společnosti České pojišťovny,“ uvedl na dotaz deníku E15 Pavel Jirák z Komerční banky Penzijní společnosti. Fúzovat se prý v rámci druhého pilíře nechystá ani penzijní společnost České spořitelny a Allianz. Celkem se v současnosti druhého pilíře účastní 6 penzijních společností.