Hodnota firemních fúzí a akvizic letos už přesáhla bilion dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Letošní hodnota firemních fúzí a akvizic ve světě už přesáhla hranici bilionu dolarů a na konci tohoto týdne se dostala na 1,1 bilionu dolarů (téměř 22 bilionů korun). V tomto období roku je nad bilionem dolarů teprve potřetí v historii těchto záznamů od roku 1980, tvrdí informační společnost Thomson Reuters.

Po loňském propadu aktivita na poli spojování a přebírání firem počátkem tohoto roku výrazně oživila. Na konci prvního čtvrtletí byla meziročně vyšší o 54 procent a oznámeny byly transakce za 710 miliard dolarů. Podle bankéřů oslovených agenturou Reuters se do ekonomiky vrací důvěra a společnosti jsou celkově odvážnější a agresivnější.

Tento týden se objevily návrhy několika velkých transakcí v sektorech zdravotnictví a farmacie. Americký výrobce kloubních náhrad Zimmer Holdings se dohodl na převzetí konkurenčního výrobce ortopedických zařízení Biomet za 13,35 miliardy dolarů. To je největší akvizice v sektoru od roku 2011, kdy koncern Johnson & Johnson převzal firmu Synthes.

O den dříve kanadská Valeant Pharmaceuticals International ve spolupráci s investorem Bilem Ackmanen předložila nevyžádanou nabídku na převzetí výrobce botoxových přípravků Allergan za 47 miliard dolarů. Švýcarská farmaceutická skupina Novartis se dohodla s britskou GlaxoSmithKline na výměně aktiv za více než 20 miliard dolarů.

V čele žebříčku bank, které radí při fúzích a akvizicích, je americká Goldman Sachs, která radí Biometu a Novartisu. Druhá je Morgan Stanley, následovaná Bank of America Merrill Lynch.