Home Credit si půjčí miliardy na rozvoj

Nové foto. V nedávno vydané výroční zprávě PPF se objevila nová fotografie nejbohatšího Čecha a majoritního akcionáře PPF Petra Kellnera, který se jen zřídkakdy a nerad dává fotografovat.

Nové foto. V nedávno vydané výroční zprávě PPF se objevila nová fotografie nejbohatšího Čecha a majoritního akcionáře PPF Petra Kellnera, který se jen zřídkakdy a nerad dává fotografovat. Zdroj: Repro E15

Ruská banka Home Credit & Finance Bank, kterou skupina PPF Petra Kellnera považuje za svůj nejcennější zahraniční byznys, si půjčí na další rozvoj 3,5 miliardy korun – částečně v dolarech a rublech. Syndikovaný úvěr poskytne konsorcium ruských a zahraničních bank včetně druhé největší v Rusku – státní VTB. Tyto informace deníku E15 včera potvrdil mluvčí PPF Alexej Bechtin.

„Ruský trh spotřebitelského financování je stále nenasycen, po krizi pokračuje v růstu. Naskýtají se na něm zajímavé růstové vyhlídky,“ uvedla již dříve PPF ve své prezentaci. Kromě VTB se na syndikovaném úvěru budou podílet Crédit Agricole, Gazprombank, HSBC, Raiffeisen a Rosbank ze skupiny Société Générale. Ruská Home Credit & Finance Bank je největší součástí celé skupiny Home Creditu a její šéf Ivan Svítek uvedl, že chystaný úvěr se letos stane přelomovým i z hlediska celkového vývoje ruského bankovního trhu. Účast VTB je zajímavá i proto, že podle dřívějších, zatím nepotvrzených informací ruského tisku by právě tato banka měla v budoucnu koupit 10 procent evropské větve Home Creditu, která zahrnuje kromě Ruska také Česko, Slovensko, Bělorusko a Kazachstán.

VTB také připravuje společný podnik s italsko-českým Generali PPF Holdingem pro expanzi na trhu ruského pojišťovnictví. Druhý největší akcionář Kellnerovy skupiny Jiří Šmejc několikrát mluvil o tom, že PPF a Home Credit hledají dalšího obchodního partnera na ruském trhu, v případě VTB by se jím fakticky stal Kreml.

HCFB je lídrem na ruském trhu spotřebitelského financování, její podíl překračuje 27 procent, což je srovnatelné s podílem Home Creditu na českém trhu. Jiří Šmejc uvádí, že hodnota ruské HCFB výrazně přesahuje úroveň tří miliard eur (více než 70 miliard korun). Podnikateli Petru Kellnerovi, který prostřednictvím PPF ovládá téměř 95 procent Home Creditu, tak fakticky pomáhá k pozici nejbohatšího Čecha podle různých žebříčků. HCFB má také schválenu úvěrovou linku ze skupiny PPF, která však nikdy nebyla využita.

Ruská HCFB zpočátku měla problém s tím, že velká část klientů úvěry nesplácela, nyní ale patří k nejziskovějším bankám. Silnou pozici má ve financování nákupu malých a velkých spotřebičů, mobilních telefonů a počítačů. Stále více se zaměřuje také na nábytek, stavební materiál a oblečení.
Home Credit se chystá také na expanzi v Asii – zvláště v Indii a Číně, kde už v některých regionech působí.