Home Credit v prvním čtvrtletí snížil ztrátu na 57 milionů eur

Home Credit

Home Credit Zdroj: Martin Pinkas

Skupina Home Credit snížila v prvním čtvrtletí ztrátu meziročně o osm procent na 57 milionů eur, což je v přepočtu zhruba 1,5 miliardy korun. Na firmu stále doléhá situace v Rusku, kde společnost působí, pomáhá jí ale rozjezd aktivit v Asii. Firma je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě a Asii.

Skupina působící na deseti trzích poskytla v prvním čtvrtletí úvěry za 1,125 miliardy eur (přes 30 miliard korun), což bylo zhruba o třetinu méně než před rokem. Pokles způsobilo snížení objemu úvěrů vydaných klientům v Rusku. Podíl Ruska na nově poskytnutých úvěrech je zhruba třetinový, zatímco před rokem byl dvoutřetinový. Podíl dlouhodobě cíleně klesá s tím, jak skupina rozšiřuje své podnikání v Asii. Například v Číně skupina prodala téměř třikrát více úvěrů než před rokem, v Indii prodej zdvojnásobila. V obou těchto zemích hodlá pokračovat v masívní expanzi.

„Nadále investujeme do rozvoje našich nejnovějších trhů, jakými jsou Indie, Indonésie a Filipíny. Všechny tyto trhy zahájily letošní rok silným růstem jak z hlediska počtu klientů, tak poskytnutých úvěrů,“ dodal k výsledkům generální ředitel Home Creditu Jiří Šmejc.

Úvěrové portfolio skupiny vzrostlo v prvním čtvrtletí o 145 milionů eur na 5,205 miliardy eur. Podíl nesplácených úvěrů, jejichž plátci jsou se splátkami v prodlení déle než 90 dnů, vzrostl proti konci loňského roku o necelý procentní bod na 16,1 procenta. Vklady klientů vzrostly na 3,432 miliardy eur z 2,9 miliardy na konci roku.

Home Credit
Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Působí v Česku, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii, Vietnamu a rozvíjí aktivity na Filipínách.
Majoritním vlastníkem (86,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (13,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.