Hrady a muzea, majetek za 246 miliard, budou lépe pojištěny

Karlštejn

Karlštejn

Ministerstvo kultury uzavřelo s pojišťovnou Kooperativa novou smlouvu na pojištění majetku svých příspěvkových organizací. Pojistka platí ode dneška. „Smlouva zaručuje navýšení limitů plnění všech katastrofických rizik, která nejvíce ohrožují majetek státu spravovaný ministerstvem kultury, tedy zejména hrady, zámky, muzea, galerie či divadla,“ řekla mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková.

U většiny organizací se podle ní novou smlouvou limity pojistného plnění navýší minimálně o 100 procent. Některým, jako třeba Národnímu divadlu, Památníku Terezín nebo Valašskému muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se limity plnění pro živelná rizika navýšily více než o 200 procent, tedy třikrát.

Ministerstvo na pojištění vypsalo veřejnou zakázku, do níž se přihlásilo šest zájemců. Jejím cílem bylo sjednotit a optimalizovat pojistné smlouvy všech 29 příspěvkových organizací zejména pro případ katastrofických událostí.

Jedná se o majetek v celkové hodnotě přibližně 246 miliard korun bez služebních vozidel, uvedlo ministerstvo. U služebních vozidel se sjednotil maximální limit plnění na 100 milionů korun a snižuje se spoluúčast na jedno procento, minimálně pak na 1000 korun.

Dosud za pojištění platilo ministerstvo 20 milionů korun ročně a předpokládalo, že cena nové pojistky bude přibližně stejná. Prioritou zadavatele nebylo podle jeho slov centrálním pojištěním ušetřit, aby vyjednat lepší podmínky. V zadávací dokumentaci byla maximální cena 95 milionů bez DPH za čtyři roky.

Rámcová smlouva zastřešující 29 organizací byla mezi MK a pojišťovnou uzavřena na celkovou cenu pojistného 80,75 milionu korun, uvedlo ministerstvo. „Roční pojistné tedy bude přibližně stejné, ale v průměru bylo dosaženo zásadně lepších pojistných podmínek pro všechny příspěvkové organizace resortu,“ dodala mluvčí.

Dříve ani nyní ale MK nespecifikovalo, na co všechno se pojištění vztahuje - zda jde například jen o nemovitosti, nebo i o movité památky, muzejní sbírky či hradní a zámecké mobiliáře. Jen nemovitostí ve správě jedné příspěvkové organizace, Národního památkového ústavu, je přibližně sto.