Hrozí další střet zájmů? Babišův bratr jde prodávat pojistky do Česka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Zatímco v parlamentu vrcholí názorové přestřelky mezi poslanci ANO a ČSSD o zastropování zprostředkovatelských provizí za prodej pojištění, dveře otevřené na domácí trh má slovenská firma z branže, Scheibner Insurance Broker, za kterou stojí rodina bratra českého ministra financí, Alexandra Babiše.

Ve vedení české filiálky odkazující svým jménem na předky z matčiny strany vedle něho figuruje manželka Martina, rozhodující podíl v slovensko-českém byznysu má pak jejich syn Martin.

Jak vyplývá z obchodního rejstříku, odštěpný závod slovenského brokera sídlící na adrese v pražských Vinohradech byl v Česku zapsán v říjnu loňského roku; rodinný podnik mimo jiné působí jako zprostředkovatel byznysu pojišťoven a zajišťoven. Ministr financí Andrej Babiš své zájmy na novele pojišťovacího zákona už dříve odmítl.

Babiš tlačil na Šincla
Šéf financí tlačil na poslance Ladislava Šincla (ČSSD) na schůzce poslanců kvůli provizím. „Čekal jsem schůzku k danému tématu. Pan ministr však na mě vytáhl složku s tím, jak se ho na něco může ptát takový korupčník,“ uvedl Šincl. Ten několik dní předtím poslal Babišovi dotazy ke zprostředkovatelům.

Sílící Babišovy výhrady vůči osekání provizí zprostředkovatelů pojištění zdůraznil během úterního schvalování novely zákona o pojišťovnictví otec myšlenky nižších provizí, poslanec Ladislav Šincl.

„Zaznamenal jsem aktivity některých zprostředkovatelů, kteří se s odvolávkou na hnutí pana ministra Babiše či na jím vlastněné či jemu spřízněné obchodní společnosti vehementně na samotném ministerstvu financí zasazují o odmítnutí mého návrhu,“ uvedl Šincl.

Babiš nicméně své zájmy odmítá. „Šlo to úplně mimo mě a já zásadně odmítám, abyste tady vykládal o nějakých mých firmách! To si vyprošuji! Moje firmy s tím nemají nic společného,“ uvedl ministr během úterní parlamentní diskuze s tím, že dřívější souhlasné stanovisko ministerstva financí ve věci okleštění provizí prosadil bez vědomí šéfa úřadu tehdejší Babišův náměstek Martin Pros. Po jeho odvolání však Babišův úřad obrátil a vydal v této věci své odmítavé stanovisko.

Opravdové Palermo