HSBC se chystá na obří pokuty

Americké tažení proti britským bankám pokračuje. Poté, co byla nedávno pokutována Barclays, si úřady posvítily na největší britskou i evropskou banku HSBC. Ta v rámci výsledků za tři čtvrtletí uvedla, že si dala stranou dalších 800 milionů dolarů na případné pokuty kvůli obvinění z praní špinavých peněz. Sedm set milionů dolarů si přitom odložila už letos v červenci, poté co byla obviněna z nekalých praktik v Mexiku.

Pokuty ale mohou převýšit i plánovaných 1,5 miliardy dolarů. „Může to být citelně více,“ přiznal šéf banky Stuart Gulliver s tím, že jde o jeho odhad na základě diskuzí s americkými vyšetřovateli. Kdy k vypořádání dojde, je podle něj plně v rukou úřadů. Důsledkem vyšetřování ale mohou být civilní i trestní sankce.

Banka podle zprávy amerického Senátu umožnila v rámci svých nedostatečných kontrol v Mexiku vyprat miliardy dolarů pocházejících z drogového obchodu. Další černé peníze měly téci z Íránu, Kajmanských ostrovů či Saúdské Arábie. Banka uvedla, že celý případ je trapný a ostudný. „Report vyšetřovatelů nepochybně způsobuje velké reputační poškození HSBC. Jaký to bude mít dopad na byznys, je teď těžké měřit, ale rozhodně to poškodí naši značku,“ přiznal Gulliver.

Zisk HSBC přitom vzrostl ve třetím čtvrtletí na více než dvojnásobek. Bez zahrnutí jednorázových změn dosáhl pěti miliard dolarů proti 2,2 miliardy před rokem. Nejvíce se o to zasloužil pokles špatných úvěrů. Banka těží z rozsáhlé restrukturalizace, kterou Gulliver započal loni, dříve než jeho konkurenti, a v rámci níž propustil skoro 30 tisíc lidí.
Akcie HSBC včera klesaly o 2,5 procenta, uzavřely o zhruba 1,2 procenta níže.

Konkurent HSBC, banka , dostala letos pokutu 450 milionů dolarů za manipulaci s mezibankovními sazbami Libor. Britské banky zároveň musely dát stranou 12 miliard liber na sankce kvůli tomu, že zákazníkům špatně prodávaly životní pojistky. HSBC tento skandál nyní přišel na dalších 353 milionů dolarů, celkově už na 2,1 miliardy dolarů.