Hvězdní investoři vyhlížejí další krizi. Trh se podle nich vyčerpává

Skeptická celebrita. David Einhorn odsoudil akcie Caterpillaru. Výrobce těžké techniky prý doplatí na útlum těžby uhlí.

Skeptická celebrita. David Einhorn odsoudil akcie Caterpillaru. Výrobce těžké techniky prý doplatí na útlum těžby uhlí. Zdroj: Reuters

Počet prominentních investorů, kteří varují před blížícím se kolapsem kapitálových trhů, rychle narůstá. „Současný býčí trh se vyčerpává,“ varoval na právě skončené konferenci Ira Sohn Investment v New Yorku miliardář Stanley Druckenmiller. Podle Druckenmillera za to mohou centrální banky, které drží úrokové sazby příliš nízko. „Tímto chováním paradoxně zvyšují pravděpodobnost rizik, kterým se chtějí vyhnout.“

Když promluví veterán George Soros, celý investorský svět mu naslouchá. A podle Sorose se do velkých ekonomických potíží řítí Čína. „Tamní růst byl tažen na dluh,“ řekl agentuře Bloomberg. Jakou paseku může nadělat kolaps v Číně, bylo vidět loni v srpnu či letos v lednu, kdy se kvůli potížím čínského akciového trhu topily trhy po celém světě.

Poselství konference Ira Sohn Investment je radno brát vážně. Před osmi lety na této akci David Einhorn předpověděl kolaps Lehman Brothers. Druckenmiller nyní není jediný, kdo tvrdí, že centrální banky si politikou nízkých sazeb zahrávají s ohněm. „Záporné úrokové sazby jsou podstatou deflace,“ tvrdí Jeffrey Gundlach z DoubleLine Capital. Přitom některé centrální banky se právě zápornými sazbami snaží deflace zbavit.

Na Ira Sohn Investment padly i konkrétní tipy. Zach Schreiber z PointState Capital uvedl, že sází proti saúdskému rijálu s tím, že pokles cen ropy s vysokými fiskálními výdaji bude dál decimovat tamní ekonomiku. Einhorn zase jde proti akciím Caterpillaru, výrobci těžké techniky. Kvůli konci boomu dolů na uhlí a železnou rudu v Austrálii by jejich cena mohla jít až na polovinu.