Hypoteční banka prodala portál Sousedé.cz, projekt každý měsíc prodělává

Hypoteční banka

Hypoteční banka Zdroj: Hypoteční banka

Pouhé dva roky vlastnila Hypoteční banka komunitní portál Sousedé.cz. Nyní ho prodala skupině investorů v čele s Jiřím Hákem, který je řídícím partnerem poradenské společnosti Corpin.

Získat nové klienty a databázi uživatelů bylo původním cílem investice Hypoteční banky do komunitního portálu Sousedé.cz a jeho provozovatele – společnosti SousedeCZ. Záměry se však evidentně nevyplnily a banka se v červnu portálu zbavila. Koupili ho investoři v čele s Jiřím Hákem, řídícím partnerem poradenské firmy Corpin, která působí v oblasti fúzí a akvizic. Provozovatele portálu tak nyní vlastní společnost Mangrove Holdings.

Informaci E15 o prodeji portálu potvrdil přímo Hák. „Koupil jsem to jako fyzická osoba společně s dalšími fyzickými osobami,“ sdělil. „Na konci června byl převod vlastnictví. Určitě si půjdeme pro další peníze, není to jenom na naší malé skupince.“ Portál podle něho vyžaduje investice v desítkách milionů korun, aby fungoval. Hypoteční banka se k prodeji nevyjádřila.

Na otázku po hodnotě transakce Hák uvedl: „Cenu nemůžeme sdělit.“ Investoři nicméně podle zdroje obeznámeného s celou záležitostí zaplatili „malé miliony korun“. Následující investice tak převýší cenu, za niž investoři portál koupili.

Komunitní web Sousedé.cz se Hypoteční banka rozhodla podle informací E15 prodat kvůli tomu, že nezapadal do její strategie. Zároveň na něm banka nevydělávala. „Každý měsíc je tam sekyra. Firma neměla strategii na výnosy, což je samozřejmě škoda. Má to určitě větší potenciál,“ dodává Hák. Podle něho se v příštích měsících bude připravovat vize, jak portál dál rozvíjet.

Hypoteční banka přitom původně chtěla portál využít pro získání nových klientů. „Projekt jsme koupili s registrovanými více než 20 tisíci uživateli. Všechny jsme nechali potvrdit nové obchodní podmínky, přičemž tento krok udělalo zhruba 14 tisíc uživatelů. Do současnosti vzrostl počet registrovaných uživatelů zhruba na 23 tisíc,“ uvedl přede dvěma lety pro server Médiář marketingový specialista Hypoteční banky Josef Drobílek. Databázi uživatelů mohli využít i partneři banky. Plány se však bance evidentně nevydařily podle představ.

Komunitní server Sousedé.cz umožňuje komunikaci mezi vlastníky bytů a vedením sdružení vlastníků jednotek či bytových družstev, nájemníky nebo například správci domů.