Nemovitosti dále zdražují, vysoké ceny vyhánějí z Prahy do středních Čech

Jižní Město

Jižní Město Zdroj: profimedia

HB index Q2 2018
HB index Q2 2018
HB index Q2 2018
Mladá rodina
Satelitní město
13
Fotogalerie

Byty jsou meziročně dražší o desetinu, nejvíce rostly ceny na Zlínsku. Poptávka sice klesá, ale kvůli novým regulacím ČNB platným od října se očekává „silný“ třetí kvartál.

Každé tři měsíce vydává Hypoteční banka cenový index. Trendy pro třetí čtvrtletí jsou jasné: mnozí koupí na poslední chvíli i za vyšší cenu, kvůli novým pravidlům ČNB platným od října. Z důvodu vysokých cen a hůře dostupných hypoték následně dojde k odchodu části potenciálních kupujících do nájmů, což může způsobit mírný nárůst tržního nájemného.

Největší nárůst za poslední čtvrtletí je patrný ve Zlínském kraji, nejméně naopak na Olomoucku. Meziroční růst cen bytů se stále pohybuje na desetiprocentní hranici. Ve srovnání s rokem 2010 vzrostly ceny bytů v Jihomoravském kraji již o 46,8 procenta, v Praze došlo za posledních 8 let k nárůstu cen o 35,6 procenta.

K nárůstu cen bytů došlo dle HB indexu ve všech krajích, nejvíce (přes 3 procenta) ve Zlínském, Jihočeském, Středočeském, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Nejméně ceny rostly v Olomouckém kraji. Stejně jako v předchozím období rostly ceny starších panelových bytů více než ceny těch cihlových. Vůbec největší zájem je pak o byty kategorií 3+1 nebo 3+kk.

Vysoké ceny vyhánějí lidi z Prahy

Stále více poptávky se z okrajových částí Prahy přesouvá do Středočeského kraje. Co se týče nových projektů, objevuje se zde větší množství malých bytů, které by měly vyhovět potřebám single domácností. V širším centru Prahy tyto nové projekty dosahují hranice 91 000 Kč/m2. Neklesá ani zájem cizinců o koupi bytů v novostavbách.

Ceny rodinných domů stoupají dle HB indexu stabilně. Aktuálním problémem jsou především delší dodací lhůty u stavebních materiálů a plné kapacity stavebních firem. Přesto trvá zájem o koupi rodinných domů ve zhoršeném stavu, které ale zájemce lákají výhodnější pořizovací cenou.

Nové domy i jejich rekonstrukce již běžně splňují nízkoenergetické standardy. Dřevostavby představují stabilních 10 – 15 procent podílu na celém trhu. Co se týče developerské výstavby, ta má opět úspěch převážně ve Středočeském kraji a v okolí krajských měst s dobrou dopravní dostupností.

Dobré zprávy nemá HB index ani pro zájemce o pozemek, ceny pozemků totiž rostly rychleji, než loni. Poptávka po pozemcích je dlouhodobě stabilní, stejně jako nedostatečná nabídka.

Vysoké ceny v okolí velkých měst nutí lidi hledat vhodná místa ve vzdálenějších lokalitách. Dlouhodobě lze pozorovat zájem o levnější pozemky, které nemají kompletní inženýrské sítě.