Hypotéky jsou nejlevnější v historii

stavba

stavba Zdroj: profimedia.cz

Nízké sazby hypotéčních úvěrů nahrávají zájemcům o bydlení, poptávka však oživuje jen velmi mírně. Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 3,55 procenta z červencových 3,59 procenta, vyplývá z nejnovějších údajů Fincentrum Hypoindexu. V srpnu se tak sazby hypoték v tuzemsku dostaly na historicky nejnižší úroveň. Dosud nejnižší za dobu existence ukazatele Hypoindex byly sazby loni v prosinci, a to 3,56 procenta.

Sazby pravděpodobně budou klesat i nadále. Nasvědčují tomu zářijové akce bank, ale i možnost dalšího snížení úrokových sazeb Českou národní bankou.

Po několika měsících mírného poklesu pokořily úrokové sazby hypotečních úvěrů svá historická minima a stanovily nové dno na úrovni 3,55 procenta. Navíc nic nenasvědčuje tomu, že by se v nejbližší době sazby zvyšovaly, spíše je pravděpodobné, že časem pokoří i hranici 3,5 procenta,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Proti minulému měsíci se zájem o hypotéky zvýšil jen nepatrně. Do hypotečních bank si pro smlouvu o hypotečním úvěru přišlo o 500 klientů více než v červenci, konkrétně 6164 zájemců. Průměrná výše hypotečních úvěrů se lehce zvýšila. Lidé si tedy půjčují vyšší částky, protože úrokové sazby jsou výhodné. Nyní se pohybují v průměru kolem 1,668 milionu korun.

Sazby hypoték klesly k historickému minimu

Mystery shopping: Kterou banku navštívit, když chcete hypotéku?

Hypotéka za polovinu? Jde to i v Česku

Během druhého prázdninového měsíce se zvedly také celkové objemy hypoték. Celková částka činila 10,282 miliardy korun. „Po měsíční přestávce banky zapojené do Fincentrum Hypoindexu opět sjednaly hypoteční úvěry v objemu přes deset miliard korun, což se za měsíc srpen podařilo naposledy před pěti lety,“ dodal Rajdl.