Index důvěry v německé hospodářství je rekordně vysoko

Německo, export

Německo, export Zdroj: profimedia.cz

Prudký růst důvěry německých investorů pokračuje, v únoru je nejvýše za 10 měsíců

Důvěra německých investorů pokračovala v únoru v překvapivém zlepšování, když se index ekonomického sentimentu institutu ZEW dostal na 10měsíční maximum. Po lednovém skoku na -21,6 bodu z -53,8 bodu se index v únoru opět rapidně zvýšil na +5,4 bodu., ačkoli trh očekával zvýšení pouze na -11,8 b.

„Z hlediska odborníků z finančních trhů existuje velká šance, že německá ekonomika ve druhé polovině roku 2012 zažije mírný vzestup,“ uvedl prezident ZEW Wolfgang Franz. „Domácí poptávka bude nadále podporovat hospodářský růst, protože spotřebitelé se vzhledem k nízké míře nezaměstnanosti nemusí bát o svá pracovní místa. Důležitým úkolem nicméně zůstává vyřešení krize v eurozóně,“ dodal. ZEW v průzkumu dále uvedl, že pozitivní data ze Spojených států vzbuzují naději na stabilnější globální podnikatelské klima, zatímco pokrok jednání o řeckém dluhu možná snížil nejistotu v eurozóně.

„Situace je stále velmi nejistá, především kvůli dluhové krizi. Vidíme ale opět růst světové ekonomiky, což prospívá i té německé,“ komentuje ekonom Deutsche Postbank Heinrich Bayer. MMF v lednu snížil odhad růstu německého HDP pro letošní rok o jeden procentní bod na 0,3 % s odůvodněním hrozby recese napříč zeměmi eurozóny. Takový výhled označila německá centrální banka Bundesbank za „příliš pesimistický“, sama letos očekává růst o 0,6 %. Německá vláda minulý měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta.

Dle dat statistického úřadu zřejmě došlo v posledním kvartálu loňského roku k poklesu německé ekonomiky, oficiální data však budou zveřejněna zítra. „Je příliš brzy na to říci, že se Německo vyhne technické recesi, eskalace řecké dluhové krize by mohla současné zisky indikátoru ZEW umazat velice rychle,“ míní ekonom Standard Chartered Thomas Costerg.

Index ZEW se sleduje také za celou eurozónu, ekonomický sentiment tam podle průzkumu v únoru rostl na -8,1 bodu z -32,5 bodu. Průzkum ZEW se sleduje mimo jiné jako předzvěst klíčového indexu podnikatelského klimatu Ifo, jehož hodnota za tento měsíc bude oznámena ve čtvrtek 23. února.