Internetová Zuno Bank začala fungovat, nabízí účet zdarma

Zuno bank

Zuno bank Zdroj: Kristina Blumelova

Internetová banka Zuno ze skupiny Raiffeisen bank International, která dnes zahájila v ČR svůj provoz, nabízí kromě klasických balíčků služeb i novinku mezi bankovními produkty - spoření, které se úročí a připisuje denně. Česká republika se stala po Slovensku druhou zemí, kde banka začala fungovat.

Cílovou skupinou klientů jsou lidé, kteří chtějí jednoduchou banku, s níž mohou pracovat pomocí internetu. Zuno má v ČR pouze jednu pobočku – na Václavském náměstí, ale veškeré finanční operace lze provádět pomocí internet bankingu, který je dostupný i v mobilních telefonech. „Máme standardizované stránky, takže se zobrazením by neměl být problém v žádném telefonu. Nezáleží na značce ani na operačním systému přístroje,“ řekl ředitel Zuno Bank ČR Miroslav Střihavka.

Banka nabízí dva balíčky služeb, z nichž jeden je spíše pro klienty, kteří chtějí spořit a druhá je vhodná pro každodenní použití. V prvním případě je zřízení účtu zdarma. Klient tak získá bezplatně všechny tuzemské příchozí platby, odchozí platby včetně trvalých příkazů a inkas, debetní kartu Visa Classic a spořicí účet. Jedinou placenou službou tak zůstávají výběry z bankomatů, jeden výběr u Raiffesien Bank klienta přijde na 18 korun, u ostatních bank na 38 korun. Za měsíční poplatek 68 korun pak u běžného účtu může klient získat i zdarma výběry z bankomatů, jedinou podmínkou je minimální výběr tisíc korun.

Zřízení a vedení účtu zdarma v Čechách nabízí například polská mBank nebo tuzemská Fio Bank. Nově vznikající Air Bank ze skupiny PPF bude podle dosavadních informací tuto službu poskytovat také.

Interiér pobočky Zuno Bank na Václavském náměstíInteriér pobočky Zuno Bank na Václavském náměstí|Kristina BlumelovaInteriér pobočky Zuno Bank na Václavském náměstí

Denní úročení

U spořicích účtů pak banka nabízí novinku mezi bankovními službami - úročení naspořených peněz na denním základu. „To zákazníkovi, zatímco spoří, přináší daňovou výhodu - pokud úroky na spoření nepřekročí 6,99 koruny denně, nepodléhají zdanění,“ uvedl Střihavka. Při úročení dvěma procenty, které banka u svých účtů nabízí, to v praxi znamená, že zákazníci, jejichž zůstatek nepřevyšuje v daný den 127 500 korun, nemusí z vyplacených úroků odvádět daň.

Na Slovensku Zuno Bank funguje od loňského prosince a od té doby získala zhruba 18 000 klientů a vklady za 125 milionů eur. „V Česku chceme tento úspěch zopakovat,“ uvedl předseda představenstva Zuno Bank András Hámori.

Online Zuno Bank patřící do skupiny Raiffeisen Bank International, nabízí klientům běžné a spořicí účty v českých korunách, eurech, amerických dolarech a britských librách. Kromě internetového bankovnictví nabízí banka poradenství prostřednictvím call centra, Twitteru či Facebooku. Banka chce v příštím roce zahájit činnost i v Maďarsku a Polsku.

Dalším hráčem na trhu bude od podzimu Air Bank

Letos na podzim chce zahájit činnost v tuzemsku Air Bank ze skupiny PPF. Jejím generálním ředitelem je Erich Čomor, bývalý šéf Home Creditu v ČR a na Slovensku. Air Bank bude plnohodnotná banka včetně pobočkové sítě. Zpočátku bude nabízet běžné a spořicí účty včetně transakcí a elektronického bankovnictví. V první polovině příštího roku pak nabídne úvěrové produkty a v roce 2013 i hypotéky nebo investiční produkty.

Air Bank nabídne u běžných účtů dva tarify. Takzvaný malý tarif bude zdarma a vybrané služby budou zpoplatněny. Velký tarif pak bude za jeden vyšší paušální poplatek a běžné bankovní služby u něj budou zdarma.