Investiční bankéři se připravují na propouštění

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

S přicházející další vlnou propouštění ve finančním sektoru začínají mít napilno takzvaní headhunteři neboli lovci mozků. Banky osekávají především operace v investičním bankovnictví, což se nejvíce dotýká tradičních bašt – newyorské Wall Street a londýnské City.

V londýnských personálních kancelářích, které se specializují na City, se nyní telefony netrhnou. Bankéři, kteří již obdrželi výpovědi, se snaží narychlo spojit s headhuntery, protože vědí, že bankéřů bez práce bude letos přebytek. Pro agenturu Bloomberg to uvedlo několik manažerů z londýnského náborového sektoru. Připomněli, že bankéři jsou teď ochotnější přijmout práci na dobu určitou nebo odejít do zahraničí.

Minulý rok přinesl plány na velké propouštění některých významných bank a značná část propouštění se má odehrát právě v New Yorku a Londýně. Podle britského centra pro ekonomický výzkum CEBR přišla loni londýnská City o 27 tisíc pracovníků, tedy 8,5 procenta z celkového počtu zaměstnanců ve finančním sektoru.

Od poloviny loňského roku oznámily významné banky rušení více než 133 tisíc pracovních míst. Většina z nich zanikla nebo bude zrušena v nejbližší době, ale některé banky plánují rozprostřít propouštění až na čtyři roky. Nejvíce zaměstnanců hodlají propustit HSBC a Bank of America, obě po třiceti tisících pracovníků. Právě na případu HSBC lze ilustrovat odklon bank od rozvinutých zemí. Třicet tisíc pracovních míst bude zrušeno především ve vyspělých západních ekonomikách, zatímco v Asii bude HSBC desetitisíce bankéřů přijímat.

Vážnost situace změnila také chování bankéřů k headhunterům. Deníku Financial Times to potvrdila Sonamara Jeffreysová, partnerka ve společnosti Korn/Ferry Whitehead Mann: „V lednu se běžně ozývají bankéři nespokojení se svým bonusem, již chtějí přestoupit k bohatší bance,“ uvedla. „Letos se ale ozývají ti, kteří chtějí změnit zaměstnavatele ještě předtím, než je jejich banka propustí,“ dodala.

Regulace nutí banky propouštět

Za propouštění ve finančním sektoru rozvinutých ekonomik stojí jak nejistá situace na finančních trzích, tak zpřísňující se regulace. Jediná nová místa vznikají právě na pozicích řízení rizik a compliance, protože se banky snaží zavádět nové regulace. Globální banky vytvářejí nová místa převážně v rozvíjejících se zemích kvůli rostoucí ekonomice a přívětivější regulaci.