Investiční hit. Spořících dluhopisů se již objednalo za 20 miliard

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupilv Praze na tiskové konferenci k emisi spořicích státních dluhopisů.

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupilv Praze na tiskové konferenci k emisi spořicích státních dluhopisů. Zdroj: CTK

Dluhopisy za 20 miliard korun si zájemci objednali dřív, než očekávalo ministerstvo financí. Zájemci je musí zaplatit do pátku.

Lidé si během jarní emise objednali spořicí státní dluhopisy za 19,9 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na Facebooku. Úřad upozornil, že ještě nejde o konečná čísla. Ministerstvo financí počítalo s prodejem dluhopisů za zhruba 20 miliard korun, proto také dobu pro objednávky zkrátilo. Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pátku.

Ministerstvo financí začalo dluhopisy nabízet 13. května, původně do konce května. Dobu na objednávky poté kvůli velkému zájmu zkrátilo na jeden týden. Cenné papíry úřad vydá 12. června.

Loni na podzim ministerstvo evidovalo objednávky za téměř 31 miliard korun. Zájemci nakonec uhradili cenné papíry za necelých 30 miliard korun. V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit 15procentní daň. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

Dluhopisy byly k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit si je mohli také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.