J&T opět navyšuje kapitál, tentokrát o bezmála půldruhé miliardy

Budova JTFG

Budova JTFG Zdroj: profimedia

Banka J&T po třech měsících opět navyšuje kapitál. Prodejem hybridních cenných papírů na pomezí akcií a dluhopisů hodlá získat bezmála půldruhou miliardu korun. Od loňska jde už o třetí emisi takzvaných perpetuitních certifikátů s devítiprocentním výnosem, skrze které J&T celkově získala takřka 3,5 miliardy korun.

Papíry byly už v tomto týdnu přijaty k obchodování na pražské burze. Podle J&T Banky transakce nikterak nesouvisí s nedávným vstupem čínského partnera CEFC.

Loňská miliardová emise byla podle slov banky rozebrána během půl roku, říjnová druhá v českých korunách je prý prodána ze dvou třetin. „Jde o navýšení regulatorního kapitálu banky, který podpoří její další růst,“ uvedla mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

Na trh míří celkem desítka tisíc kusů certifikátů, na rozdíl od předchozích emisí nejsou papíry denominovány v korunách, ale v eurech. „Eurová emise je určena především zahraničním investorům a věříme, že bude stejně úspěšná, jako ty předchozí,“ řekl Daniel Drahotský, ředitel odboru Finanční trhy J&T Banky.

Hybridní nástroj

Poměrně vysoký úrokový výnos podle expertů odpovídá hybridnímu charakteru nástroje. „Papíry s perpetuitou se svou povahou blíží akciím, emitent tudíž musí nabídnout vyšší výnos blížící se nákladům na vlastní kapitál. Ty se v současnosti obvykle pohybují kolem sedmi až osmi procent,“ vysvětlil Petr Bártek z České spořitelny.

Certifikát nese podle něho sice stabilní roční výnos, v případě úpadku je ale investor vypořádán až mezi posledními. Akciové povaze se papíry blíží i tím, že na rozdíl od klasických dluhopisů nebudou investorům nikdy splaceny.

Výnos byl však u předchozích emisí zpochybněn poznámkou o tom, že J&T může jeho výplatu investorům bez udání důvodu zrušit. „Právo na výplatu výnosu za dané výnosové období nevznikne, pokud emitent rozhodne nejpozději v den bezprostředně předcházející den výplaty výnosu o zrušení výplaty výnosu. Emitent je v tomto oprávněn rozhodnout na základě vlastní volné úvahy, v čemž není žádným způsobem omezen,“ uváděl prospekt k říjnové emisi certifikátů.

J&T Bance stoupl letos čistý zisk o desetinu na 1,25 miliardy korun
Tuzemské J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl za letošní tři čtvrtletí meziročně čistý zisk o deset procent na 1,25 miliardy korun. Bilanční suma banky vzrostla o 24 procent na 162 miliard korun.

K nárůstu bilanční sumy vedlo především navýšení klientských vkladů, které stouply o 19 procent na 124,7 miliardy korun. Růst vykázaly také úvěry (85,3 miliardy korun), kterých bylo poskytnuto meziročně o pětinu více.

„Banka se i nadále může pyšnit stabilní vkladovou bází. Termínované vklady se splatností rok a více tvoří přes 60 procent vkladového portfolia. To spolu s vysokým objemem volné likvidity dává bance silný potenciál pro růst a financování nových projektů,“ uvedl generální ředitel banky Štěpán Ašer. Vlastní kapitál banky činil ke konci září 15,37 miliardy korun. V listopadu pak došlo k navýšení základního jmění banky o více než miliardu korun.

zdroj: čtk

Čínská CEFC do J&T nalila další miliardy