Jak vzdělávat své děti v oblasti financí? Studentský účet je ta správná cesta

Zdroj: mBank

Studentský účet přináší řadu výhod. Tou největší je, že dává mladým možnost naučit se finanční odpovědnosti, která jim v dospělosti přijde vhod. Díky vlastnímu účtu budou o krok napřed.

Vzdělávání v oblasti financí

Čím dříve se mladí blíže seznámí se správou financí, tím jednodušší pro ně v budoucnu bude nakládat s nimi efektivně. Naučí se třeba držet si přehled o příjmech a výdajích, čímž sníží pravděpodobnost, že si v budoucnu půjčí na věci, které by jen těžko dokázali splácet. V tomto ohledu je dobré dětem radit z vlastní zkušenosti a diskutovat s nimi například o tom, kolik si mohou na základě svých příjmů dovolit utratit a jakou částku navlastnitriko/ by si měly dávat pravidelně stranou. Studentský účet jim vzdělávání v této oblasti značně ulehčí, například díky přehledu o pohybech na účtu.

Možnost přivýdělku již v raném věku

Studenti od 15 let věku mohou chodit na brigády. K tomu, aby jim zaměstnavatel za vykonanou práci poslal peníze, je ale zapotřebí bankovní účet. Nechat si je posílat na konto rodičů není ta nejvhodnější varianta. Mladí mohou snadno nabýt dojmu, že jejich osobní finance jsou neustále pod dohledem, protože s nimi nemohou sami disponovat, ale musejí se vždy obracet na rodiče, kteří se pak často vyptávají, za co dotyčný peníze utrácí. Pokud má student vlastní účet, finance na něm může využívat podle potřeby.

Studentský účet zdarma

Například mBank nabízí mladým ve věku 15 až 18 let studentský účet mKonto #navlastnitriko, jehož založení a vedení je zcela zdarma. Založit si ho mohou bez rodičů, stačí k tomu jen občanský průkaz a jde to i on-line z pohodlí domova. Smlouvu jim následně k podpisu doručí kurýr nebo ji mohou podepsat v pobočce. K účtu navíc získají platební kartu, se kterou budou mít zdarma 3 výběry měsíčně z jakéhokoliv bankomatu v ČR, v zahraničí pak ty, u nichž bude suma odpovídat 1 500 Kč a více. Díky mobilní aplikaci mBank budou mít přehled o všech transakcích a pohybech na účtu a mohou dokonce sledovat, jak moc během jednotlivých období utrácejí.

„V mBank podporujeme finanční gramotnost a zodpovědnost mladých. S naším studentským účtem mohou mladí o svých financích rozhodovat sami a hospodařit tak s nimi na vlastní triko,“ říká Petr Žabža, ředitel pro akvizici a aktivaci klientů mBank.

Nyní může prvních 500 klientů získat bonus až 1000 Kč při založení nového účtu a splnění následujících podmínek:

  • podání žádosti a založení účtu v době kampaně s vyplněným promo kódem „TRIKO“ – 100 Kč,
  • spárování aplikace s účtem – 300 Kč,
  • 1 platba kartou na platebním terminálu (POS terminál), mobilem přes Apple Pay nebo Google Pay či hodinkami pomocí Garmin Pay nebo Fitbit Pay – 300 Kč,
  • 1 platba na internetu zadáním údajů karty nebo přes Apple Pay či Google Pay – 300 Kč.

Akce trvá od 1. 9. 2021 do 31. 10. 2021, případně do založení prvních 500 účtů.

Více informací na www.mbank.cz.