Jeff Bezos se stal druhým nejbohatším člověkem, vděčí za to růstu akcií Amazonu

Jeffrey Preston Bezos, ředitel a spolumajitel společnosti Amazon

Jeffrey Preston Bezos, ředitel a spolumajitel společnosti Amazon Zdroj: archiv

Nová zastávka Amazon-Dobrovíz
Nová zastávka Amazon-Dobrovíz
Amazon
Nová zastávka Amazon-Dobrovíz
Nová zastávka Amazon-Dobrovíz
7
Fotogalerie

Ředitel a zakladatel Amazonu, Jeff Bezos, se vyšplhal na druhou příčku nejbohatších lidí světa. Díky skokovému růstu akcií svého internetového obchodu tak americký podnikatel předběhl Warrena Buffetta a Amancia Ortegu, kteří se dlouhodobě drží na předních příčkách nejbohatších osob. 

Údaje vyplývají z indexu agentury Bloomberg, která Bezosovi připsala růst hodnoty jmění ve výši 1,5 miliardy dolarů. Jeho majetek tak nyní podle žebříčku dosahuje 75,6 miliardy dolarů (cca 1900 miliard korun). Rozdílná metrika, kterou používá magazín Forbes, řediteli Amazonu připisuje 75,2 miliardy dolarů.

Podívejte se, jak to v českém skladu Amazonu vypadá: 

Video placeholde
Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek

Růst bohatství Jeffa Bezose kopíroval skokové zvýšení ceny akcií Amazonu, jehož celková hodnota se zvýšila o devět miliard dolarů. Za poslední týden akcie zdražily téměř o třicet dolarů na čtvrtečních 874.

Může za to prohlášení analytiků finanční společnosti Barclay's, kteří uvedli, že se Amazon může stát jednou z prvních společností, jejichž hodnota přesáhne bilion amerických dolarů. A to především díky loňským výsledkům, kdy světová jednička v e-commerce rostla o 16 procent. Prohlášení společnosti Barclay's navíc potvrdil fakt, že Amazon ve stejnou dobu oznámil záměr koupit dubajský e-shop Souq.com.

Podle metriky Bloombergu je tak nyní Bezos o 800 milionů dolarů bohatší než Buffett a o 1,3 miliardy než oděvní magnát Amancio Ortega. A to přesto, že jmění všech tří zmíněných podnikatelů během posledního roku rostlo. U Jeffa Bezose se však jednalo o 10 miliard dolarů, zatímco Buffett a Ortega si přilepšili o 1,75 respektive 2,1 miliardy dolarů. Na první příčce se stále nachází Bill Gates s celkovým majetkem o hodnotě 86 miliard dolarů.

Projděte si novou zastávku Amazon-Dobrovíz: 

Amazon zároveň není jedinou společností Jeffa Bezose. Stejně jako Elon Musk i on investuje do vesmírných letů. Konkrétně skrze svou firmu Blue Origin, která vznikla v roce 2000.