Manažeři vládnou Twitteru, největší vliv má šéf Applu

Tim Cook (Profimedia)

Tim Cook (Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Bill Gates má šanci stát se prvním bilionářem na světě.
Satya Nadella, zřejmě příští šéf Microsoftu
Elon Musk a jeho raketa SpaceX
4
Fotogalerie

Ačkoliv počet uživatelů sociální sítě Twitter stále mírně roste, společnost se dlouhodobě potýká s finančními problémy. Přesto je její role v dnešní době jen těžko zastupitelná. Oblíbili si ji totiž nejen politici, ale také novináři nebo manažeři. 

Ti všichni si na Twitteru cení především jednoduchosti šíření sdělení v několika znacích, zároveň síť umožňuje velmi jednoduché interakce s ostatními uživateli. Stal se tak důležitým nástrojem, jež používají i členové vedení těch největších korporací. Podle studie Davida Duboise z Insead Knowledge nyní Twitter používá 80 procent generálních ředitelů největších světových společností.

Díky tomu mohou ředitelé společností nejen komunikovat se svými potenciálními zákazníky, ale také zaměstnanci. 78 procent z nich totiž ve výzkumu řeklo, že by raději pracovali ve firmě, jejíž vedení je aktivní na sociálních sítích. To potvrzuje také 82 procent zákazníků, pro které je příjemnější být klienty takových společností.

Jakou mají jednotlivá prohlášení ředitelů váhu a sílu znázorňuje takzvaný Twitter Inflience Index (TII, Index vlivu na Twitteru). Ten porovnává několik dílčích aspektů, jako šíři publika, délku sdělení či množství retweetů, tedy sdílení příspěvků. Jací vrcholoví manažeři tedy dokáží podle poradenské společnosti Anderson Willinger, jež studii zveřejnila, se sociální sítí pracovat nejlépe?

1. Tim Cook, Apple

Šestapadesátiletý šéf technologické společnosti Apple se umístil na první pozici nejvlivnějších manažerů na Twitteru. A to i přesto, že jeho účet nepatří mezi ty nejaktivnější. V současnosti má Cook 4,4 milionu sledujících, na svém účtu však zveřejnil pouze 342 tweetů. Ty jsou však s očekáváním sledovány širokou veřejností, mnohdy na jeho účtu dochází k zásadním prohlášením. Na Twitteru sleduje Cook dalších 57 uživatelů, mezi kterými je například Hillary Clintonová nebo ředitel Microsoftu Satya Nadella

2. Bill Gates, GATES Foundation

Nejbohatší muž planety a zakladatel společnosti Microsoft se umístil na druhé příčce, a to i přesto, že má téměř 34 milionů sledujících. Celkem na Twitter umístil přes dva tisíce sdělení, jež se týkají převážně jeho nadace Gates Foundation, která tvoří v současnosti většinu práce Billa Gatese. Zajímavostí je, že rozdal pouze 18 „lajků“, a to převážně příspěvkům, ve kterých je Gates označený.

3. Satya Nadella, Microsoft

Devětačtyřicetiletý Nadella je od roku 2014 ředitelem Microsoftu, tehdy vystřídal svého předchůdce Steva Balmera. Na Twitteru má pouze 1,2 milionu sledujících, i přesto je podle průzkumu třetím nejvlivnějším ředitelem na celé sociální síti. I přesto, že je na Twitteru již osm let, napsal pouze 586 příspěvků.

4. Elon Musk, Tesla

Překvapením jistě není, že se do první pětky dostal vizionář a podnikatel Elon Musk. Muž, který je známý svými velkolepými prohlášeními, svá sdělení šíří 7,7 milionům svých sledujících. Na své zdi má celkem 2700 tweetů, které se týkají různých oblastích jeho podnikání, svou aktivitou na sociální síti je totiž proslulý. Kromě svých společností sám na Twitteru sleduje například komika Johna Olivera nebo vesmírnou agenturu NASA, se kterou bojuje v dobývání vesmíru.

5. Donald Trump, prezident USA

Nyní už 45. prezident Spojených států, ale dříve známá osobnost televizních pořadů a realitní magnát. Donalda Trumpa nyní na Twitteru sleduje 26,3 milionu lidí, kterým už dokázal napsat těžko uvěřitelných 34,6 tisíc tweetů. Velká část z nich se vztahovala k prezidentské kampani, i nyní se Trump vyjadřuje téměř výhradně k politice, ještě nedávno byl však pro něj Twitter důležitým marketingovým nástrojem, který mu pravděpodobně pomohl vyhrát také volby.

6. Richard Branson, Virgin

7. Rupert Murdoch, News Corp

8. Aaron Levie, Box

9. Ash Ashutosh, Actifio

10. Brian Chesky, Airbnb