JPMorgan ušetří, místo 13 zaplatí „jen“ pět miliard dolarů kvůli hypotekám

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Největší americká banka JPMorgan Chase & Co zaplatí 5,1 miliardy dolarů, v přepočtu 95 miliard korun, za urovnání obvinění, podle kterého poskytla vládou sponzorovaným hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac špatné informace o kvalitě hypotečních cenných papírů, které jim prodala.

Urovnání se týká sporu s Federální agenturou pro financování bydlení (FHFA). Mělo by být součástí širší dohody s vládou, v jejímž rámci by JPMorgan měla podle předběžného ujednání zaplatit celkem 13 miliard dolarů. O konečné podobě této dohody se stále jedná, napsala agentura Reuters.

Širší dohoda by mohla představovat největší urovnání sporu souvisejícího s finanční krizí ve Spojených státech. Krize, kterou odstartovaly rozsáhlé prodeje rizikových cenných papírů, uvrhla americkou ekonomiku do největší recese od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

JPMorgan v rámci urovnání s FHFA nepřiznala žádné pochybení. Banka v letech 2005 až 2007 prodala agenturám Fannie Mae a Freddie Mac hypoteční cenné papíry za 33 miliard dolarů. Hodnota těchto cenných papírů po příchodu krize prudce klesla.