JPMorgan ušetří, úřadům zřejmě zaplatí „jen“ devět miliard dolarů

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Urovnání sporu s americkými úřady bude banku JPMorgan Chase stát méně než 13 miliard dolarů, na kterých se obě strany předběžně dohodly. Banka si totiž bude moci část pokuty odečíst z daní, čímž ušetří čtyři miliardy dolarů.

JPMorgan se na urovnání sporu kvůli prodeji hypotéčních cenných papírů dohodla minulý týden. Zdroje agentury Reuters nyní tvrdí, že banka si zároveň vymínila, že mimosoudní vyrovnání si bude moci započítat do nákladů.

Celková suma 13 miliard dolarů, kterou má banka zaplatit několika vládním agenturám vedeným do sporu ministerstvem spravedlnosti, zahrnuje i pokutu dvě miliardy. Tu si banka z daní odečíst nemůže, další čtyři miliardy určené na pomoc klientů bank stižených hypotéční krizí ale už ano.

Jakou formu bude mít i zbylých sedm miliard, není zatím jisté, podle zdrojů Reuters je ale pravděpodobné, že budou také odpočitatelnou položkou. Tyto peníze jsou určené na kompenzace pro investory, kteří koupili hypotéční cenné papíry od JPMorgan a bank Bear Stearns a Washington Mutual, které JPMorgan pohltila během krize.

Pokud by nakonec z celkových 13 miliard dolarů tvořily odpočitatelné položky 11 miliard, mohla by při dani 38 procent banka na sankci ušetřit 4,18 miliardy dolarů.

Vláda ale může s bankou dohodnout výjimku a požadovat, aby si část vyrovnání z daní neodečetla. To se stalo například bance Goldman Sachs, která musela v roce 2010 zaplatit 550 milionů dolarů, přičemž na část určenou pro odškodnění postižených investorů si slevu na dani uplatnit nemohla.