JPMorgan zaplatí 13 miliard dolarů výměnou za urovnání vyšetřování

Sídlo banky JPMorgan v New Yorku

Sídlo banky JPMorgan v New Yorku Zdroj: CC BY-ND 2.0: Michael Primo

Americká banka JPMorgan Chase & Co. se předběžně dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti na urovnání vyšetřování kvůli prodeji hypotečních cenných papírů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dobře informované zdroje. Celkem by banka v rámci urovnání měla zaplatit 13 miliard dolarů (přibližně 245 miliard korun).

Wall Street Journal na svých internetových stránkách předtím napsal, že JPMorgan se dohodla na urovnání stejného vyšetřování s Federální agenturou pro financování bydlení (FHFA), které zaplatí pokutu čtyři miliardy dolarů. List však rovněž dodal, že banka chce přičlenit dohodu s FHFA k širší dohodě s americkým ministerstvem spravedlnosti.

Dohoda podle zdroje nezbavuje banku trestní odpovědnosti, což je faktor, který byl hlavním problematickým bodem v jednání. Součástí dohody je ustanovení, že banka bude pokračovat ve spolupráci při trestním vyšetřování podezřelých osob.

Zástupci ministerstva spravedlnosti i JPMorgan se ke zprávě odmítli vyjádřit.

Banka je podezřelá, že v době rozkvětu trhu s bydlením vědomě poskytla vládou sponzorovaným hypotečním agenturám špatné informace o kvalitě hypotečních cenných papírů, které jim prodala. FHFA zastupuje státní hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, kterým JPMorgan před vypuknutím hypoteční krize prodala hypoteční cenné papíry v hodnotě 33 miliard dolarů. Obě agentury se v době finanční krize dostaly do vážných finančních potíží a na svoji záchranu dostaly od státu celkem 187,5 miliardy dolarů.

JPMorgan tento týden uvedla , že ve třetím čtvrtletí vykázala nečekanou ztrátu 380 milionů dolarů. Důvodem jsou výdaje na právní spory. Ve stejném období loňského roku vykázala banka čistý zisk 5,71 miliardy dolarů. JPMorgan je největší americkou bankou podle hodnoty aktiv, napsaly agentury DPA a Reuters.