JPMorgan zaplatí kvůli hypotékám pokutu čtyři miliardy dolarů

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Americká banka JPMorgan Chase & Co. se předběžně dohodla s americkou Federální agenturou pro financování bydlení (FHFA) na urovnání vyšetřování kvůli prodeji hypotečních cenných papírů. Banka je podezřelá, že špatně informovala vládou sponzorované hypoteční agentury o kvalitě hypotečních cenných papírů, které jim prodala v době rozkvětu trhu s bydlením.

JPMorgan v rámci urovnání zaplatí pokutu čtyři miliardy dolarů (75,4 miliardy korun). Píše o tom na svých internetových stránkách Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje.

Agentura původně chtěla po bance až šest miliard dolarů. Mluvčí JPMorgan i mluvčí FHFA se ke zprávě odmítli vyjádřit.

FHFA zastupuje státní hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac. Podle obvinění jim JPMorgan před vypuknutím hypoteční krize prodala hypoteční cenné papíry v hodnotě 33 miliard dolarů a vědomě jim přitom poskytla špatné informace o kvalitě těchto cenných papírů. Obě agentury se v době finanční krize dostaly do vážných finančních potíží a na svoji záchranu dostaly od státu celkem 187,5 miliardy dolarů.

Podle WSJ banka a FHFA vypracovaly rámcovou dohodu, kterou chce banka přičlenit k širší dohodě s americkým ministerstvem spravedlnosti. S tím jedná o náhradě škody v objemu celkem 11 miliard dolarů, které by se týkalo urovnání stížnosti FHFA a dalších vládních agentur. JPMorgan by ráda vyřešila všechny nárokované škody od federálních a státních agentur týkajících se prodeje hypoték a hypotečních produktů prodaných před vypuknutím finanční krize v rámci jedné dohody.

JPMorgan tento týden uvedla , že ve třetím čtvrtletí vykázala nečekanou ztrátu 380 milionů dolarů. Důvodem jsou výdaje na právní spory. Ve stejném období loňského roku vykázala banka čistý zisk 5,71 miliardy dolarů. JPMorgan je největší americkou bankou podle hodnoty aktiv, napsaly agentury DPA a Reuters.