Kellnerova nadace nakupuje dluhopisy. I v Rusku

Nejvíce příspěvků nadace The Kellner Family Foundation šlo i loni na stipendia studentů Kellnerovy škole Open Gate

Nejvíce příspěvků nadace The Kellner Family Foundation šlo i loni na stipendia studentů Kellnerovy škole Open Gate Zdroj: ViktorkaTka, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Nadace Renáty a Petra Kellnerových podporuje vzdělávací projekty, volné peníze ale investuje také do dluhopisů. Reálná hodnota bondů v držení The Kellner Family Foundation loni narostla meziročně o více než čtvrtinu na 40,3 milionu korun. Vyplývá to z nově zveřejněné výroční zprávy nadace, jež si klade za cíl pomáhat talentovaným dětem ze znevýhodněného sociálního prostředí.

Největší díl nakoupených dluhopisů připadá na bondy ruské banky Sberbank. Mezi cennými papíry se objevily také ruské státní dluhopisy. Nadace si pořídila též dluh tuzemského výrobce vlaků a tramvají Škoda Transportation.

Silnou váhu v dluhopisovém portfoliu nadace mají rovněž papíry společnosti City Tower. V tomto případě jde o “malou domů”. Firma vlastnící stejnojmennou výškovou budovu v Praze na Pankráci totiž patří do Kellnerovy skupiny PPF.

Pohled do výroční zprávy odkrývá také donátory nadace. Nejštědřejším je opět hráč z vlastní skupiny. PPF Banka věnovala loni nadaci 140 milionů korun. To byla drtivá většina z přijatých darů. Na příspěvcích The Kellner Family Foundation minulý rok rozdala 88 milionů korun. Nejvíce peněz šlo na stipendia studentů miliardářovy školy Open Gate.