Kellnerův exit musí posvětit Generali

Oleg Děripaska

Oleg Děripaska Zdroj: profimedia.cz

Odchod Petra Kellnera z ruské pojišťovny Ingosstrach, který měl ukončit vleklou válku s tamním oligarchou Olegem Děripaskou, nabírá zpoždění. Ruská banka VTB sice uváděla, že by mohla koupit jeho necelý pětinový podíl do konce dubna, to se ale nestalo. Další časový scénář je nejistý.

Kartami zamíchala nedávná výměna na nejvyšším postu italské pojišťovny Generali. A protože Kellner drží podíl v Ingosstrachu prostřednictvím investiční firmy PPF Investments (PPFI) společně právě s Italy, čeká se podle informací deníku E15 na souhlas nového výkonného šéfa Generali Maria Greca.

Kellner by měl za svůj podíl inkasovat zhruba deset miliard korun, zatímco Generali z Ingosstrachu sama odejít nechtěla. Mario Greco ovšem chystá novou strategii a jednou z klíčových záležitostí je právě to, jak se postaví k budoucnosti ruského byznysu pojišťovny.

Kellnerův partner Jiří Šmejc mu prostřednictvím ruských médií de facto vzkázal, že by neměl zahazovat velkou příležitost. Generali by si údajně mohla nejenom zachovat podíl v Ingosstrachu, ale dokonce ho celý ovládnout. „My jsme to nedokázali, to přiznáváme, ale Generali by se to podařit mohlo,“ citovala nedávno Šmejce ruská agentura Interfax.

Také se ale objevují obavy, že Generali se kvůli složité situaci v eurozóně, která se dotýká i jejích akcionářů, vzdá ambicí na nadějném ruském trhu. Tím by ovšem také mohla otevřít prostor konkurentům.

Čtěte také:

PPF loni klesl čistý zisk o třetinu, aktiva ale stoupla

Rošády v PPF: Šmejc prodává podíl, Kellner bude mít přes 99 procent

PPF opouští Ukrajinu. Zbavuje se tam i televizí

Faktem je, že Děripaska měl od počátku averzi k Čechům, kteří ho zaskočili, když koupili minoritní podíl v pojišťovně od dalšího ruského podnikatele Alexandra Mamuta. Děripaska nikdy nepřestal Kellnera považovat za vetřelce, zatímco s Italy byl údajně ochoten jednat. Z toho také vyplývají dnešní spekulace, že by ruský oligarcha mohl pojišťovně Generali část svého podílu v Ingosstrachu prodat a uvolnit jí tak majoritu. Děripaskova společnost Bazel ale tyto úvahy odmítá.

Jiří Šmejc na druhé straně potvrzuje, že dokud PPFI z Ingosstrachu neodejde, bude se domáhat svých práv a fakticky tedy pokračovat v právní bitvě s Děripaskou. Jím ovládaný Ingosstrach opakovaně odmítá zajistit Kellnerovým lidem přístup k vedení společnosti. PPFI je obviňována, že by mohla zneužívat informací ve prospěch konkurenčního pojišťovacího holdingu Generali PPF.

Jak najít peníze pro Petra Kellnera

Nový výkonný šéf Generali Mario Greco musí najít peníze na odkoupení 49procentního Kellnerova podílu ve společném Generali PPF Holdingu. S tím se počítá v roce 2014, částka se pohybuje na úrovni 60 miliard korun. Pokud se nezvýší ziskovost Generali, Greco má další dvě možnosti – buď Kellnerův podíl dál předprodat, nebo se zbavit jiných aktiv, například švýcarské dcery BSI.