Komerční banky masivně vybírají své vklady u ECB

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Evropské centrální bance (ECB) zřejmě zatím vychází plán donutit komerční banky ke snížení objemu vkladů, které mají u ECB. Podle aktuální statistiky měly banky ve středu uloženy jednodenní vklady v objemu 325 miliard eur (asi 8,3 bilionu korun), zatímco o den dříve to bylo 808 miliard eur a ve srovnatelném okamžiku v červnu asi 700 miliard eur.

Za razantními výběry je rozhodnutí ECB z minulého týdne, kdy banka snížila úrokové sazby. Jednak snížila základní refinanční sazbu o čtvrt bodu na nové minimum 0,75 procenta, ve stejném rozsahu ale srazila také depozitní sazbu, která se tak ocitla na nule.

Komerční banky si vklady u ECB velmi oblíbily. Peníze zaparkované na účtech u ECB pro ně byly snadno dosažitelné, v bezpečí, a ještě zúročené. Od minulého týdne už ale žádný úrok za vklady nedostávají. Analytici sice připouštějí, že krok ECB má na postoj komerčních bank vliv, upozorňují však, že se tím nemění základní příčina chování bank. Tou jsou obavy bank, že by se jim poskytnuté půjčky nemusely vrátit.

ECB doufá, že tímto bezprecedentním krokem podpoří aktivitu na mezibankovním trhu. Banky si v obavách z narůstajícího rizika u svých protistran mezi sebou půjčují znatelně méně, než je obvyklé. Teď budou nuceny poohlédnout se po výnosnějších možnostech, jak zúročit nadbytečnou hotovost.

Středa byla prvním dnem, kdy už se projevila nová pravidla. Srovnání s červnovou výší vkladů má patrně lepší vypovídají hodnotu než srovnání s předchozím dnem. Na začátku každého měsíčního cyklu tvorby rezerv mají totiž banky více možností, jak si rozvrhnout financování. Vklady u ECB proto mají většinou tendenci klesat, opět se postupně zvyšují až v průběhu měsíce.

Snížení sazeb z minulého týdne je ale dvousečnou zbraní. Je to patrně i jeden z hlavních důvodů, proč nyní euro klesá na nová minima. K tomu nyní přispívá také zveřejnění zápisu z posledního jednání měnového výboru americké centrální banky (Fed), který ukázal, že se nechystá ekonomiku bezprostředně znovu podpořit. Dolar tak zrychlil růst. Pozitivní je, že se díky slabšímu euru zlevní evropské zboží v zahraničí.