Konec eurománie. Firmy přestávají otvírat úvěry ve společné měně, už to není láce

Během prvního čtvrtletí tuzemské banky poskytly tuzemskému byznysu o pětinu menší objem nových půjček ve společné měně než o kvartál dříve.

Během prvního čtvrtletí tuzemské banky poskytly tuzemskému byznysu o pětinu menší objem nových půjček ve společné měně než o kvartál dříve. Zdroj: Midjourney

Extrémní vlně zájmu českých firem o úvěry v eurech je prozatím zřejmě konec. Během prvního čtvrtletí totiž tuzemské banky poskytly domácímu byznysu o pětinu menší objem nových půjček ve společné měně než o kvartál dříve. Oproti rekordnímu zájmu během loňského léta pak banky otevřely firmám dokonce o bezmála čtyřicet procent méně nových euroúvěrů. Vypovídají o tom předběžné statistiky regulátora týkající se nově schválených firemních půjček v eurech. Důvodem je nejmenší atraktivita eura vůči koruně za téměř půldruhého roku, ale také sílící kritika fenoménu eurofinancování zaznívající z České národní banky a obavy z až příliš tvrdé koruny. 

„Kdo mohl a komu to schválily komerční banky, nabral úvěry v eurech už loni,“ uvádí šéf firmy Atas elektromotory a místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Hlavní příčinou meziročního poklesu nových eurových úvěrů je podle něho skutečnost, že hlavní vlna euroizace proběhla už v minulém roce.

„V tuto chvíli navíc ČNB vymýšlí, jak úvěry v eurech výrazně omezit,“ dodává Daněk. Jak uvádějí data regulátora, firmy si letos nově, tedy bez refinancování starých úvěrů, napůjčovaly eura v hodnotě 65 miliard korun na rozdíl od bezmála 84 v předchozím čtvrtletí či 105 během třetího kvartálu loňského roku. I tak jde ale o desetimiliardový nárůst například oproti prvnímu čtvrtletí roku 2020, tedy v předvečer nástupu pandemie.

„Za současných úrokových sazeb a nerůstu domácí ekonomiky obecně klesá zájem o korporátní úvěry. Pokles zájmu o úvěry v eurech je pak dán růstem eurových sazeb ze strany Evropské centrální banky, čímž se rozdíl mezi korunou a eurem snižuje,“ uvádí ekonom a partner poradenské společnosti PwC Petr Kříž.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!