Kooperativa nahradí papírové smlouvy biometrickým podpisem. Ušetří peníze a čas

Digitální podpis - ilustrační foto

Digitální podpis - ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Pojišťovna Kooperativa chce úplně nahradit standardní papírové smlouvy elektronickými dokumenty s biometrickým podpisem. Může tak ušetřit až pět milionů listů papíru ročně. Doba přijetí smlouvy se navíc zkrátí šestkrát na 1,5 dne.

Kooperativa testovala digitální podpis od loňského listopadu a ostrý provoz spustila letos na konci ledna. Je tak jednou z prvních pojišťoven na českém trhu, které tuto technologii nabídly klientům.

„První smlouvy jsme pomocí digitálního podpisu sjednali již vloni v listopadu. Potřebné zařízení pro využití digitálního podpisu pak v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku obdrží všechna naše obchodní místa. Myslím, že podobné technologie jsou budoucností pro celý finanční sektor“ uvedl generální ředitel Kooperativy Martin Diviš.

Rovnocený s listinou

Elektronický dokument zákazník podepisuje speciálním perem na displeji tabletu nebo speciální podložce. Takto podepsaný dokument je po právní stránce rovnocenný s podepsanou listinou.

Zásadní výhoda je podle vedoucího projektu Jindřicha Skripa v tom, že nevzniká papírová smlouva. Odpadá tak kontrola papírového dokumentu a jeho převod do elektronické podoby. Přijetí papírové smlouvy do systému trvá devět dní.

V případě využití biometricky podepsaného dokumentu vznikne elektronický dokument, který se zcela shoduje s daty, která byla odeslána do pojišťovny. Tím odpadá i případná chybovost při zadávání dat z papírových smluv do informačního systému pojišťovny.

Kooperativa uzavírá smlouvy biometrickým podpisem

E.on spolupracuje s Kooperativou, její zákazníci ušetří až 30 % z ceny pojištění