Kvůli „londýnské velrybě“ zaplatí JPMorgan pokutu blížící se miliardě dolarů

Sídlo banky JPMorgan v New Yorku

Sídlo banky JPMorgan v New Yorku Zdroj: CC BY-ND 2.0: Michael Primo

Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co zaplatí úřadům v USA a Velké Británii pokutu v celkové výši 920 milionů dolarů (17,5 miliardy korun). Banka totiž neuhlídala svého obchodníka Brunova Iksila, který svými transakcemi prodělal více než šest miliard dolarů. Celková částka je jednou z nejvyšších pokut, jakou kdy nějaká finanční instituce dostala.

Úřady pro dohled nad finančním sektorem ve společném prohlášení uvedly, že největší americká banka umožnila Iksilovi, přezdívanému „londýnská velryba“, a dalším obchodníkům v Londýně nadhodnocovat obchody a krýt rostoucí ztráty z nich. Byl to důsledek slabého dohledu nad obchodníky, uvedly úřady, mezi nimiž je americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), centrální banka USA (Fed) nebo britský Úřad pro finanční dohled. JPMorgan dohodou urovnala žaloby proti sobě a přiznala, že pochybila.

Americká prokuratura minulý měsíc obvinila dva bývalé zaměstnance banky ze snahy zatajit rozsah loňské obchodní ztráty ve výši 6,2 miliardy dolarů. Ztrátu firmě údajně způsobil Iksil, ten ale mezi obviněnými není, protože se v červnu dohodl na spolupráci s úřady.

Bývalí pracovníci banky Julien Grout a Javier Martin-Artajo podle prokuratury falšovali záznamy, aby zatajili ztráty v objemu stovek milionů dolarů. V pondělí Grouta a Martina-Artaja obžalovala v USA velká porota z pěti trestných činů, včetně podvodu s cennými papíry, spiknutí a falšování záznamů.

Americký Senát podrobil JPMorgan kvůli loňské ztrátě ostré kritice. Banka podle zprávy senátní komise ignorovala rizika a snažila se ztrátu zatajit. Zpráva také naznačuje, že vysocí vedoucí pracovníci banky, včetně generálního ředitele Jamieho Dimona, o ztrátách asi věděli. Poté, co zamaskovanou ztrátu v dubnu 2012 odhalili, nařídili provést „přísně tajné“ vyšetřování, jehož výsledky se neměly dostat na veřejnost.

Bez informací zůstaly i příslušné úřady. Ty ale samy chybovaly, jejich nedostatečný dohled totiž umožnil zaměstnancům banky příliš riskovat, dodává senátní zpráva.