Kypr pokročil v jednání s věřiteli, zdanění vkladů se vrací do hry

Protesty na Kypru

Protesty na Kypru Zdroj: ctk

Kypr znatelně pokročil v jednání s věřiteli a předložil jim komplexní plán záchrany země před bankrotem. Řekl to kyperský ministr financí Nikos Anastasiadis, který jednal se zástupci takzvané trojky, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Jednání o záchraně Kypruse zaměřila i na návrh zdanit vklady nad 100 tisíc eur (asi 2,6 milionu korun) sazbou 25 procent. Až po nedělním setkání euroskupiny znovu zasedne kyperský parlament, který bude jednat o zdanění některých vkladů, hovoří se o dani 20 až 25 procent na vklady vyšší než 100 000 eur. Kyperská státní televize spekuluje, že daň by mohla být i nižší, zhruba kolem 15 procent.

Navrhované zdanění by se podle agentury Reuters nejprve týkalo zřejmě jen finančního ústavu Bank of Cyprus, což je největší banka na Kypru. Ministr to řekl schůzce s věřiteli řekl, že jednání by mohla skončit do dnešního večera.

Ministr Anastasiadis se chystá do Bruselu. Mluvčí kyperské vlády dopoledne oznámil, že plánovaný odlet bude záviset právě na výsledku jednání s věřiteli.

Boj s časem

Euroskupina sdružující ministry financí eurozóny by se měla sejít v Bruselu v neděli pozdě odpoledne. Kyperský parlament by tak mohl zasednout v neděli večer.

Kypr zápasí s časem, protože v pondělí se má rozhodnout o osudu finanční pomoci EU ve výši 10 miliard eur (asi 286 miliard korun), na které se před týdnem dohodli ministři financí eurozóny. Podmínkou je, že Kypr vlastními silami nashromáždí 5,8 miliardy eur. Právě k tomu má zdanění vkladů přispět.