Lagardeovou dohnala arbitráž s kontroverzním fotbalovým bossem

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: ctk

Střet názorůProblémy, které trápíeurozónu, se změnilyz akutních na chronické.Na Světovém ekonomickémfóru v Davosu to řekl šéfbritské banky BarclaysBob Diamond. Proti tomuse ale ohradila francouzskáministryně hospodářstvíChristine Lagardeová. Ta jenaopak přesvědčena, že eurose přes největší potíže užpřeneslo. Fórum v Davosu,které včera skončilo,se zabývalo i situací v Egyptě.
Christine Lagardeová
Christine Lagardeová
Šéfka MMF Christine Lagardeová a řecký ministr financí Janis Varufakis
Šéfka MMF Christine Lagardeová a řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos (vpravo)
10
Fotogalerie

Christine Lagardeová dnes u soudu čelí podezření, že jako ministryně financí pomohla kontroverznímu podnikateli ukončit spor se státní bankou. Šéfka MMF může dostat až rok vězení za nedbalost, v případě úmyslného jednání jí hrozí až 10 let.

Lagardeová povolila v roce 2008 arbitráž mezi Bernardem Tapiem a bankou Crédit Lyonnais. Z arbitráže získal podnikatel tučné odškodné přesahující 400 milionů eur, podle žalobce ale neměla tehdejší ministryně financí arbitráž vůbec povolit. Šéfka MMF tvrdí, že je nevinná a proces považuje za politicky motivovaný. Vedení fondu svou ředitelku nadále podporuje.

Lagardeová chtěla arbitráží ukončit dlouholetý spor. Tapie tvrdil, že ho banka připravila o část zisku při prodeji podílu textilní firmy Adidas. Tapie svěřil prodej firmy zmíněné bance, která ji prodala skupině investorů za více než 300 milionů eur. V následujícím roce Adidas změnil majitele znovu, prodejní cena byla ovšem o téměř dvě stě milionů vyšší. Tapie požadoval vyplacení rozdílu mezi prodejními cenami.

Tapie sám je kontroverzní osobou. V první polovině devadesátých let byl poslancem i ministrem. Kromě Adidasu mezi jeho podnikatelské akvizice patřil i fotbalový klub Olympique Marseilles. Jeho politickou kariéru však ukončil soudní spor. V devadesátých letech byl odsouzen na dva roky za ovlivňování fotbalových zápasů. Za jeho prohřešky byl jeho klub v roce 1994 přeřazen do druhé ligy, přestože v předcházející sezoně vyhrál Ligu mistrů.

Christine Lagardeová
Lagardeová je vystudovaná právnička. Pracovala a později vedla mezinárodní právnickou firmu Baker & McKenzie. V roce 2005 nastoupila do vysoké francouzské politiky, nejdříve se stala ministryní obchodu a průmyslu ve vádě Dominuqea De Villepina. Ve vládních funkcích zůstala i po příchodu Nicolase Sarkozho do Elysejského paláce. Do roku 2011 byla ministryní financí, poté nastoupila do čela MMF.