Matka KB a další tři francouzské banky mají u S&P nižší rating

Société Générale

Société Générale Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti čtyř francouzských bank. Rating jim upravila po nedávném snížení hlavního ratingu Francie. Nižší hodnocení má teď nově i Société Générale, která v tuzemsku vlastní Komerční banku.

Rating Société Générale klesl o jeden stupeň na známku A. Ke snížení ve stejném rozsahu agentura přikročila také u finančních ústavů Groupe BPCE a Credit Agricole. Ve všech případech je výhled stabilní. O jeden stupeň na AA plus agentura snížila i rating Caisse des Dépôts et Consignations ale s negativním výhledem.

Francouzský ministr financí François Baroin se snížení ratingu předních francouzských bank snažil bagatelizovat. „Jak plyne čas, beru já, podobně jako investoři a pozorovatelé, všeobecně tato rozhodnutí agentur s odstupem, a toto především,“ citoval jej ekonomický server The Wall Street Journal.

Rating francouzské bankovní jedničky BNP Paribas agentura zachovala na stupni AA minus, stejně jako rating Crédit Logement. V obou případech je ale výhled ratingu negativní. Všech šest finančních institucí chce S&P dál sledovat kvůli možnému dalšímu snížení ratingových známek.