Merkelová a Monti chtějí bankovní daň v celé unii

Kancléřka Merkelová a italský premiér Monti

Kancléřka Merkelová a italský premiér Monti Zdroj: ctk

Německý kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Mario Monti se v Římě vyslovili pro zavedení evropské bankovní daně. Monti rovněž podle agentury DPA varoval před polevením v boji proti dluhové krizi.

Kancléřka Merkelová a premiér Monti dali najevo, že Německo a Itálie táhnou za jeden provaz, pokud jde o zavedení daně z finančních transakcí. Podle italského premiéra by bylo nejlepší, kdyby byla taková daň zavedena ve všech 27 členských státech EU. Podotkl ale, že musí být realistou. I podle Merkelové je ještě třeba prodebatovat podrobnosti a musí být zohledněny i dopady takového opatření na konkurenční prostředí.

Na evropské úrovni se zatím shoda na zavedení transakční daně nerýsuje a nepanuje ani mezi 17 zeměmi eurozóny. Odmítají ji především Velká Británie a Švédsko.

Monti varoval před polevením v boji proti dluhové krizi. Ocenil fiskální smlouvu EU, kterou nedávno podepsaly všechny členské státy EU kromě Británie a České republiky. Monti však zdůraznil, že stejnou pozornost jako dluhové krizi musí unie věnovat hospodářskému růstu.

Merkelová k tomu podle agentury AP poznamenala, že Evropa musí růst a stát se konkurenceschopnější, a odolávat tak tlaku ze strany nových hospodářských mocností. Kancléřka rovněž ocenila „odvážné“ reformy, které podnikla Montiho vláda v zájmu odvrácení finanční katastrofy v Itálii.