MMF: Pojišťovny mohou ohrozit finanční systém

Mimo dohled. Přísnější regulaci pojišťovny MetLife zakázal soud. Právě bedlivější dohled regulátorů přitom MMF prosazuje.

Mimo dohled. Přísnější regulaci pojišťovny MetLife zakázal soud. Právě bedlivější dohled regulátorů přitom MMF prosazuje. Zdroj: Profimedia.cz

Necelý týden poté, co ve Spojených státech vypadla z přísného dohledu centrální banky pojišťovna MetLife, přichází Mezinárodní měnový fond s varováním rostoucího nebezpečí, které pro finanční stabilitu pojišťovny představují. „V rozvinutých ekonomikách za poslední roky vzrostl podíl životních pojišťoven na systémovém riziku,“ napsal MMF ve zprávě.

Report uvádí, že pojišťovny nejsou pro finanční systém tak rizikové jako banky. MMF nicméně nabádá regulátory po celém světě, aby na bezpečnosti pojišťoven zapracovali. Budoucí problémy regulátorů s tím spojené naznačil minulý týden, když americký soud zamítl plán tamní vlády uvalit na jednu z největších světových pojišťoven MetLife přísnější regulaci a dohled. Rozhodnutí přineslo precedent, s nímž se jen stěží povede umístit pod přísnější dohled další pojišťovny AIG a Prudential Financial. Zpráva MMF nicméně vznikla před rozhodnutím o MetLife a ani se o této kauze nezmiňuje.

Analytici MMF uvedli, že celý pojišťovnický sektor by mohl být významným přispěvatelem rizika pro finanční systém, ačkoli žádná z pojišťoven není označena za systémové důležitou instituci.

Gaston Gelos, šéf divize finanční stability, který na zmíněnou zprávu dohlížel, nezmínil konkrétní pojišťovny. MMF je ale prý pro, aby některé z nich byly shledány systémově důležitými podle pravidel Výboru pro finanční stabilitu.

Lagardeová vyzývá k podpoře růstu
Šéfka MMF Christine Lagardeová vyzvala k důraznějším krokům na podporu světového růstu. Výhled globální ekonomiky pro nejbližší pololetí se podle ní zhoršil. MMF tak asi v příští prognóze zhorší odhady globálního růstu z předpovědi 3,4 procenta pro letošní a 3,6 procenta pro příští rok.