Momentálně jsou dodávky energií stabilní, ujistil Síkela. Platit se nebude v rublech

Jednání tripartity o válce na Ukrajině: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) (17.3.2022)

Jednání tripartity o válce na Ukrajině: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) (17.3.2022) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem (8.12.2021)
Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem (8.12.2021)
3
Fotogalerie

Česká republika má zásoby plynu přibližně na jeden měsíc, zásoby ropy a ropných produktů na více než 90 dní. V současnou chvíli jsou veškeré dodávky energií stabilní, uvedl po jednání krizového štábu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Firmy z Evropské unie budou podle něj pokračovat v platbách za energie Rusku v té méně, ve které byly kontrakty sjednány, a jakékoliv jednostranné změny budou považovány za porušení těchto smluv.

Zástupci energetiky se mají kvůli současné situaci podle Síkely znovu sejít příští týden. Česká republika je podle ministra připravena na všechny možné varianty vývoje dodávek plynu a ropy z Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ve čtvrtek dekret, podle kterého ode dneška odběratelé z takzvaných "nikoliv přátelských zemí" musí za ruský plyn platit v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se tyto platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub

ČR je podle Síkely od dnešního rána ve spojení s úřadem předsedy Evropské rady, EU dnes zveřejní společný výstup na ruský požadavek na platby za energie v rublech, ve kterém platby v ruské měně odmítne.

"Příští týden 7. dubna na tento postup naváže jednání expertních ministerských skupin Evropské unie. A jejím úkolem bude dopracovat to, na čem jsme se už předběžně dohodli, a sice detail společných nákupů energií v rámci Evropské unie a koordinace přípravy na zimu. Česká republika samozřejmě od začátku tento jednotný postup na úrovni Evropské unie podporuje," řekl Síkela.

Dnes odpoledne začne jednání Mezinárodní energetické agentury na ministerské úrovni, předmětem jednání bude další dobrovolné uvolňování ropy na trh ze strany členských států agentury. "Již dříve se členské státy shodly na uvolnění 60 milionů barelů ropy," uvedl Síkela s tím, že tato ropa již na trh přichází. Předpokládá se uvolnění dalších 120 milionů barelů ropy, 60 milionů z toho má poskytnout USA. "Což považuji za krok velice prospěšný z hlediska stabilizace trhu," dodal Síkela.