Moody's: Český bankovní systém zůstává stabilní

Trezor ČNB

Trezor ČNB Zdroj: CTK

Výhled českého bankovního systému na příštího zhruba roku a půl zůstává stabilní. Kvalitu bankovních úvěrů bude nadále podporovat solidní hospodářský růst a rostoucí zaměstnanost. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service.

„Očekáváme, že podíl nesplácených úvěrů u českých bank zůstane během příštích 12 až 18 měsíců kolem 5,8 procenta celkového objemu úvěrů - je to jedna z nejnižších úrovní ve střední a východní Evropě,“ uvedl analytik Moody's Arif Bekiroglu. Česká ekonomika v tomto období poroste podle Moody's o 2,1 procenta a míra nezaměstnanosti je nejnižší v regionu.

Ziskovost bank se ale bude podle Moody's snižovat. Vliv na to má silná konkurence v prostředí nízkých úrokových sazeb, mírný nárůst úvěrových nákladů a klesající příjmy z poplatků na platebních a kreditních kartách, píše Moody's.

Situaci českých bank mohou v dohledné budoucnosti zhoršit i některé další faktory, zejména ekonomický dopad odchodu Británie z Evropské unie na evropskou ekonomiku. České banky však mají proti případným otřesům dostatečnou ochranu v podobě bohaté peněžní likvidity, uvedla agentura.