Moody’s prý kvůli Řecku připravuje snížení ratingu francouzských bank

Société Générale

Société Générale Zdroj: Reuters

Tři největší francouzské banky - Société Générale, BNP Paribas a Crédit Agricole – možná už v tomto týdnu čeká snížení jejich úvěrového ratingu. Podle informovaných zdrojů Bloombergu o tom vážně uvažuje agentura Moody’s. Francouzské banky patří mezi největší věřitele Řecka a spekulace o blížícím se bankrotu jihoevropské země přitom sílí.

Francouzské banky s expozicí vůči řeckému dluhu ve výši zhruba 57 miliard dolarů (dle Banky pro mezinárodní platby ve švýcarském Baselu) patří na první příčku věřitelů Atén.

Moody’s tři největší finanční domy Francie umístila do režimu pozorování už v červnu. A kvůli stále častěji zmiňované možnosti řeckého bankrotu jim teď zřejmě rating opravdu sníží. To by pro ně znamenalo další komplikace při získávání nových financí a jejich prodražení.

Akcie bank na spekulace reagovaly dalším propadem, u Crédit Agricole a Société Générale dokonce přesahujícím 10 procent. Prohloubily tak velké ztráty z minulých třech měsíců, kdy cenné papíry přišly o více než 40 procent hodnoty.

„Tady nejde jen o samotné snížení ratingu, jako spíš o pokračující přecenění v souvislosti s očekáváními ohledně dalšího vývoje Řecka. Většina rizik už je započítána, ale stále ne všechny,“ komentovala vývoj akcií francouzských bank Valerie Cazaban-Levy z pařížského Stratege Finance.

Největší problémy má Société Générale, vlastník Komerční banky

Vůbec největší propady akcií od začátku léta zaznamenala Société Générale, která od konce června oslabila o 57 procent. Aby uklidnila obavy trhu o své zdraví, banka dnes slíbila, že urychlí prodej majetku a další snižování nákladů. Société Générale v České republice ovládá Komerční banku.

Prodejem majetku se Société Générale snaží zmírnit obavy z toho, zda má dostatek financí a likvidity. Do roku 2013 pak chce dále snížit svůj kapitál o čtyři miliardy eur (98 miliard korun), a zlepšit tak svůj ukazatel kvalitního kapitálu Core Tier 1.

Société Générale vlastní obligace problémových zemí eurozóny za 4,3 miliardy eur. Generální ředitel banky Frédéric Oudéa ale v prohlášení ujistil, že napojení banky na stání obligace Řecka, Itálie, Irska, Portugalska a Španělska je velmi nízké a firma je schopná se vyrovnat s případnými ztrátami při jakémkoliv scénáři.

„Podnikání skupiny je ziskové, likvidní situace velmi uspokojivá a stejně tak i akciový kapitál a úroveň solventnosti,“ řekl Oudéa.