Na Argentině chce vydělat i George Soros, hrozí válka investorů

americký miliardář a investor maďarského původu George Soros.

americký miliardář a investor maďarského původu George Soros. Zdroj: CTK/AP

Necelý měsíc poté, co Argentina zbankrotovala, se na scéně objevil nový finanční žralok, který by rád vydělal na chaosu kolem argentinských vládních dluhopisů. Je jím slovutný George Soros, který se tak postavil proti miliardáři Paulu Singerovi. Ten bojuje o finanční vyrovnání držitelům argentinských vládních dluhopisů z roku 2001.

Agentura Bloomberg informovala, že podle dokumentů poskytnutých minulý týden londýnskému soudu se fond Quantum Partners, což je investiční nástroj Sorosovy family office, přidal ke skupině investorů, kteří žalují správce argentinských dluhopisů, banku BNY Mellon.

Skupina, která drží argentinské obligace za 1,3 miliardy eur, newyorskou banku žaluje za to, že nevydalala 226 milionů eur na úrocích z argentinských bondů.

BNY Mellon ale nemohla úroky vyplatit, protože jí to zakázal americký soud, který vyhrál právě Singer. Rozsudek zakázal Argentině platit úroky jakýmkoli jiným věřitelům, dokud neodškodní Singera a jeho spojence, kteří drží zbankrotované obligace z roku 2001.

Soros se proslavil začátkem devadesátých let, když položil britskou libru. Sázka na její pokles mu vydělala miliardu liber a Británie musela opustit systém směnných kurzů ERM.

Argentina vypověděla BNY Mellon
Argentina zrušila povolení k provozování činnosti v zemi finančnímu domu Bank of New York Mellon. Důvodem je, že banka na příkaz soudu zablokovala splátku argentinského dluhu, čímž pomohla pádu země do platební neschopnosti. Centrální banka zrušila povolení BNY Mellon „pro zastoupení v Argentině“. Podle BNY Mellon krok „nemá opodstatnění“. Argentinští zákonodárci měli včera debatovat o zákonu, který umožní výměnu BNY Mellon jako prostředníka plateb se zahraničními věřiteli za státní Banco Nacion.