Na Slovensku vzniká státní investiční fond

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Slovenské podnikatele by měl od příštího roku podporovat miliony eur nový investiční mechanismus. Podle ministerstva financí, garanta rodícího se Slovenského investičního holdingu, mohou finanční pomoc získat prakticky všichni. Hlavně střední, malé a začínající firmy si takto budou moci půjčit na své projekty. Na oplátku jim do firmy zatím kapitálově vstoupí holding.

Stát se tak chystá pokrýt část podnikatelských aktivit, které nedokážou získat zdroje komerčně prostřednictvím bank či investorů do start-upů. Kabinet do tohoto fondu vyčlenil 420 milionů eur, které přitečou z evropských peněz určených pro léta 2014–2020. Všichni ministři využívající eurofondy tak mají povinnost vyčlenit tři procenta ze svých operačních programů a odvést je do holdingu.

„Zastřešení finančních nástrojů pod jednu strukturu dodá celé implementaci potřebnou transparentnost a kredibilitu, vyžadovanou investory,“ vysvětloval rezort při předkládání návrhu. Do systému by totiž rád dostal i dodatečné soukromé peníze.

Kromě deklarované důvěryhodnosti mají být lákadlem pro investory i rizikové garance. Holding se na sebe chystá převzít většinu dopadů možného selhání investice.

Jména investorů jsou v jednání

To je zajímavé především pro začínající projekty, které v současnosti na slovenském trhu jen velmi těžko získávají finance a jsou nucené odcházet za hranice. Od soukromníků by díky přitažlivému nastavení fondu mohl stát získat dalších přibližně 1,6 miliardy eur.

Jména investorů však zatím nekonkretizuje, s mnohými ještě jedná. Finanční injekce mají být nasměrované i do větších projektů, a to na rozvoj infrastruktury, energetiky včetně obnovitelných zdrojů. Vláda nechce přitom nechat stranou ani města a obce, zejména pokud jde o pomoc při zpracovávání odpadů a budování čističek vod.