Nejvyšší úrok nabídnou unijním šetřílkům chorvatské banky

eurové bankovky

eurové bankovky Zdroj: ctk/AP

Evropští střádalové prý dosáhnou na nejvyšší úrok ze svých vkladů, pokud své peníze svěří vybraným chorvatským bankám. Alespoň to vychází z pravidelného monitoringu výše úročení vkladů v zemích unijní osmadvacítky od expertů německé finančně-poradenské firmy FMH.

Deset tisíc eur lze prý na jeden rok momentálně nejlépe uložit u chorvatské banky Kovanica. Ta klientům nabízí roční úrok 1,75 procenta. Evropská dvojka je také z Chorvatska, Podravska banka nabídne jen o desetinu procenta méně.

Půldruhého procenta a více nabídne podle FMH ročně aktuálně za modelový vklad hned devět unijních bank. „Největším potenciálním nákladem pro vkladatele ze zemí mimo eurozónu je kurzové riziko, které nebude u úložky v euru ošetřeno.

V případě českých klientů tento faktor pro příští rok nerozhoduje, protože opuštění kurzového závazku Českou národní bankou je během příštího roku velmi málo pravděpodobný. Následně by ale vkladatelům hrozily ztráty z titulu pravděpodobného posílení koruny vůči euru,“ říká analytik Consequ Martin Lobotka. Z hlediska potenciálního bankrotu banky nesou vkladatelé stejné riziko, vklady jsou ve všech zemích unie pojištěny do výše 100 tisíc eur.

Jak upozorňuje Evropská komise, otevření účtu u cizí banky nemusí být možné „Některé banky mohou proto uplatňovat zásadu, že nerezidentům účty neotevírají,“ zdůrazňuje informační web europa.eu